2016-10-13

В Україні вперше відбувся Форум надрокористувачів

12 жовтня у Києві відбувся Форум надрокористувачів "Надра України: актуальні проблеми розвитку". Захід такого масштабу пройшов в Україні вперше. Під час форуму обговорили ринок надрокористування, інвестиційний клімат та вдосконалення у законодавчому полі. Також було проведено  міжнародну спеціалізовану виставку "Mining World Ukraine 2016". Ці заходи відбулись за сприянням Державної служби геології та надр України.

Держгеонадра представила власний стенд про економічну привабливість геологічної галузі України. Також під час форуму ґрунтовно обговорили вдосконалення законодавства як основи розвитку геологічної галузі.  "Наша мета – створити комфортні та рівні умови для усіх інвесторів, привести у відповідність до міжнародних стандартів законодавчу базу, яка регулює процеси надрокористування в Україні", - зазначив т.в.о.голови Держгеонадр Микола Бояркін.

Йшлося і про важливість оновлення Кодексу про надра. "У геологічній галузі України існує серйозна проблема – це відсутність нового та головне сучасного Кодексу про надра. Наразі геологічна спільнота користується кодексом за редакцією 1994 року. Український ринок надрокористування дуже змінився, тому потребує правил, відповідних до реалій сьогодення. Не кажу вже про потреби іноземного інвестора, який звик працювати за міжнародними стандартами, - пояснює Микола Бояркін. - Наша Служба працює над новою редакцією кодексу. Вперше за історію до цього процесу ми залучили надрокористувачів. У рамках воркшопів, зустрічей з надрокористувачами ми виносили на загальне обговорення свої пропозиції, брали до уваги зауваження та пропозиції тих, хто інвестує в українську економіку".

У рамках форуму також відбулась міжнародна спеціалізована виставка "Mining World Ukraine 2016". "Для такого стратегічного напряму української економіки як надрокористування, нові технології – це як повітря. На геологічну галузь України покладена серйозна відповідальність – забезпечити енергетичну незалежність країни. Тому важливість виставки важко переоцінити", - резюмував керівник Держгеонадр Микола Бояркін.

Зазначимо, "Mining World Ukraine 2016" - міжнародна спеціалізована виставка з розвідки, видобутку і переробки корисних копалин, гірничодобувної та вугільної промисловості, на якій було представлено сучасну техніку, обладнання і технології для геологічної галузі кращих світових виробників.