2012-02-15

В України високий потенціал видобутку золота

Україна має високий потенціал у галузі видобутку золота. Таку думку висловила начальник відділу корисних копалин Державної служби геології та надр Марія Паршина в ефірі Українського радіо.

"На мій погляд, потенціал України у золотодобуванні досить високий. Але родовища в Україні вивчені з різним ступенем достовірності. Зазвичай на родовищах такого плану потрібні дуже великі капіталовкладення. Золото як метал в геологічному плані дуже складне для розвідки, видобутку", - сказала вона.

Паршина нагадала, що в Україні виділяється три великих золотоносних провінції.

"Це Український кристалічний щит (центральна частина України), Закарпатська структурно-металогенічна зона і Донецька металогенічна область. В Закарпатті ще за радянських часів досить великі роботи велися на Межейському родовищі, воно досить добре було вивчено. А на Українському кристалічному щиті в основному в 90-і роки був зроблений крок вперед – булла створена компанія "Золото України" і вивчені декілька родовищ: Кринцівське, Юр'ївське у Кіровоградській області, Майське в Одеській області, Сергіївське, Балка Золота та Балка Широка в Дніпропетровській області", - розповіла вона.

За її словами, золото в центральній частині Україні в основному вільне і велике.

"Що означає вільне? Значить, що воно не сидить в кристалічній решітці, не треба його звідти хімічним способом витягувати ... Плюс родовища на Українському кристалічному щиті мають високу пробність: це 880 - до 980. Це дає хороші перспективи", - зазначила Паршина.

Нагадаємо, Верховна Рада 22 грудня 2011 прийняла в цілому як закон законопроект, що дозволяє Національному банку України (НБУ) розвідувати, добувати, виробляти дорогоцінні метали і скуповувати брухт дорогоцінних метал лов для поповнення золотовалютних резервів.

Gazeta.ua