2021-06-10

В Ухті нафта вийшла на поверхню просто посеред міста

Нафтомістка рідина вийшла на поверхню в місті Ухта в Комі, чим здивувала екологів мерії. 

Фахівці управління у справах ГО і НС та відділу екології будуть вести спостереження за ділянкою, щоб зрозуміти, чи є витікання нафти локальним. Потім буде вжито заходів щодо його усунення, додали в адміністрації. 

За даними Мінприроди Комі, на цій території розташована велика кількість відпрацьованих вуглеводневих свердловин, які потенційно є небезпечними для навколишнього середовища. На багатьох свердловинах фіксуються прояви газу і виділення рідин, що містять нафту. Деякі старі свердловини розташовані по берегах річок на особливо охоронюваних природних територіях, а також в межах населених пунктів. За попередніми даними, на території Комі знаходиться понад 4,5 тис. таких свердловин, з них близько 2 тис. знаходяться в нерозподіленому фонді надр, понад 150 - на особливо охоронюваних природних територіях, близько 100 - просто в межах міста Ухти.

У квітні цього року природний вихід нафти був зафіксований в районі річки Ухти і її притоках. У квітні 2016 року три старі вуглеводневі свердловини біля струмка Малий Войвож, притоки річки Ярега, стали причиною нафтового забруднення. Їх було загерметизовано з установкою бетонних тумб.