2021-04-19

В надрах Землі прихована давня планета

Глибоко під землею можуть ховатися останки іншої протопланети - Тейї. На думку вчених, її фрагменти потрапили в нижню частину земної мантії в результаті зіткнення двох планет, яке відбулося 4,5 мільярда років тому. В той же час утворився Місяць.

Співробітники Університету Арізони таким чином пояснили походження областей з низькою швидкістю зсуву. Ці структури, що складаються з щільної породи, ховаються в найнижчих частинах мантії Землі під Африкою і під Тихим океаном. Про це пише журнал Science.

Геологи помітили утворення ще кілька десятиліть тому. Розмір, що нагадує дві краплі структури становить близько 1 000 км у висоту і в кілька разів більше в ширину. У цій області була зафіксована аномалія: сейсмічні хвилі, проходячи через район, різко сповільнювалися. На думку вчених, феномен вказує на принципово іншу щільність і хімічний склад порід.

Як припустили дослідники, що провели комп'ютерне моделювання, мантія Тейї могла бути на 1,5-3,5 % щільніше за мантію Землі, що й призвело до опущення протопланети в районах з низькою швидкістю зсуву.