2020-10-16

В Європі Україну оцінюють як можливого постачальника водню – Міненерго

Україна розглядається як можливий постачальник водню в Європу і зараз німецькі компанії тестують технології вироблення водню і оптимізації процесів.

Про це пише пресслужба Міненерго.

Т.в.о. міністра Ольга Буславець представила потенційні проекти виробництва водню, які можуть стати спільними пілотними проектами в поєднанні двох технологій – відновлюваної енергетики та виробництва водню.

Вона зазначила, що Україна і Німеччина вже почали діалог щодо інтеграції водневих технологій в енергетичну систему України в рамках «Ініціативи зеленого водню для Європейського Зеленого курсу 2×40 ГВт».

«У найкоротші терміни ми повинні провести консультації і визначити спільно з Німеччиною основні пріоритетні пілотні проекти, які можуть бути реалізовані в рамках зазначеної програми, і розробити механізми їх реалізації з визначенням джерел можливого фінансування», – зазначила т.в.о. міністра.

«Для забезпечення транспортування поновлюваного водню в ЄС можна використовувати і потужності української ГТС. Це питання має бути додатково опрацьовано для визначення відповідних маршрутів і заходів щодо забезпечення надійності та безпеки роботи ГТС з новим енергоносієм», – повідомили в Міненерго.

Буславець запросила німецькі компанії, які мають досвід роботи з воднем по всьому ланцюжку створення вартості, об’єднатися з надійними українськими промисловими партнерами для реалізації перших пілотних проектів в Україні.

«Ми сподіваємося на результативну співпрацю з німецькою стороною і залучення допомоги при здійсненні ключових заходів щодо розвитку і інтеграції водневих технологій, що, зокрема, включає як розробку водневої концепції, так і реалізацію обраних пілотних проектів», – зазначила глава Міненерго.