2020-09-23

В Енергоспівтоваристві розхвалили реформу газового сектора в Україні

Український газовий сектор готовий перейти до вищої форми розвитку і стати невід’ємною частиною ринку Європи, переставши сприйматися як загроза безпеки поставок газу.

Про це в інтерв’ю ICIS заявив Грегор Вайнцеттель, газовий експерт Енергетичного співтовариства.

Вайнцеттель високо оцінив показники роботи газового сектора за п’ять років і зазначив, що український ринок газу вже готовий закласти основи біржового механізму торгівлі.

«В Європі небагато регіонів, які пройшли процес реформ так швидко, як це зробила Україна», – сказав він.

За словами експерта, велика система транспортування і зберігання газу в поєднанні з міцною законодавчою базою і ринковими інструментами, впровадженими в останні роки, допоможуть Україні стати повноцінним газовим хабом для центральної і південно-східної Європи.

«Транскордонна торгівля і пан’європейські проекти з сусідніми країнами могли б диверсифікувати поставки газу в регіоні. Ці можливості реалістичні навіть в контексті сталого розвитку, а саме, якщо природний газ буде замінений на водень і біогаз з більш високою часткою», – зазначив він.

Енергетичне співтовариство також бере участь у створенні торгового майданчика і виступило стороною меморандуму про взаєморозуміння з Міненерго, ЄБРР і Української енергетичної біржею для створення місцевої біржі з ринковими механізмами ціноутворення.

Вайнцеттель додав, що Українська енергетична біржа вже пропонує платформу для OTC-торгівлі, об’єднавши початкову ліквідність. Тепер на базі біржі повинен бути запущений новий короткостроковий ринок, який забезпечить торгівлю всередині доби і на добу вперед.