2018-05-03

В Держгеонадрах обговорили шляхи покращення моніторингу підземних та ґрунтових вод на Донбасі

За ініціативи т.в.о. Голови Державної служби геології та надр України Олега Кирилюка відбулося засідання Круглого столу, під час якого обговорювали проблемні питання щодо здійснення якісного моніторингу підземних вод, а також екзогенних екологічних процесів на Донбасі.

У заході взяли участь т.в.о. Голови Кирилюк Олег Васильович, заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Тука Георгій Борисович, т.в.о. директора Департаменту геології Сліпко Сергій Олексійович, Голова Незалежної профспілки гірників України Волинець Михайло Якович, в.о. генерального директора Державного регіонального геологічного підприємства «Донецькгеологія» Жикаляк Микола Васильович, начальник загону гідрогеологічної партії Схід ДРГП Морозова Анна Трофимівна.

Під час засідання керівник Держгеонадр Олег Кирилюк повідомив, що через неконтрольоване затоплення шахт Донецької та Луганської областей суттєво змінюється хімічний склад підземних вод, відбувається збільшення площ підтоплення земної поверхні.

«Однією з функцій Держгеонадр, є ведення моніторингу підземних вод та екзогенних екологічних процесів. Наразі є невідомим гідрогеологічний стан більше ніж 100 шахт, які перебувають на тимчасово непідконтрольній території. Неконтрольоване затоплення таких шахт впливатиме на безпеку сусідніх діючих шахт, в тому числі й на підконтрольній території, може призвести до погіршення гідрохімічного складу підземних вод, підтоплення території, просідання денної поверхні, виділення метану на поверхню. Для оцінки можливого впливу на довкілля необхідні дані щодо реального стану шахт, що перебувають на тимчасово непідконтрольній території», -- сказав  Олег Кирилюк.

Серед присутніх на круглому столі був в.о. гендиректора держпідприємства «Донецькгеологія» Микола Жикаляк, який нагадав, що  слід звернути увагу на механічний вплив, який обумовлений порушенням ґрунтового покрову та забрудненням ґрунтів металевими відходами із залишків боєприпасів (свинець).

«Забруднюючі речовини впливають на ґрунти та водне середовище. За рахунок зміни хімічного складу ґрунту зникає важлива властивість ґрунту – здатність до самовідновлення, після чого наступає певне зниження  кількості мікробіологічних форм життя» -- наголосив спеціаліст.

Підсумовуючи засідання Круглого столу Олег Кирилюк запропонував орієнтовний план дій з відновлення екологічної ситуації на Донбасі.

«Провести обстеження та оцінку гідрогеологічного стану шахт. Здійснити еколого-геологічне обстеження на предмет відбору проб ґрунтів, поверхневих та підземних вод, для вивчення їх забруднення. Провести обстеження водозаборів питних підземних вод, шахт та шахтних полів площею понад 400 км2, що перебували та перебувають у зоні бойових дій. Встановити необхідність буріння експлуатаційних свердловин на воду для забезпечення об’єктів соціальною інфраструктурою. Оцінити наявність режимної спостережної мережі в межах полів шахт, експлуатація яких була зупинена в ході проведення АТО. Провести цільове картографування, еколого-геологічні, геохімічні дослідження, обстеження екологічно-небезпечних підприємств, особливо таких, які зазнали суттєвих пошкоджень внаслідок бойових дій» -- сказав керівник Держгеонадр.

Учасники Круглого столу дійшли висновку, що для забезпечення дієвого механізму оперативного реагування на ризики та загрози національній безпеці та розвитку системи моніторингу підземних вод необхідно: забезпечити у повному обсязі цільове фінансування з Державного бюджету пріоритетних моніторингових програм (в тому числі і напрямків які виконуються і фінансуються за рахунок галузевих програм суб’єктів системи моніторингу довкілля).

Нагадаємо, нещодавно Уряд виділив 131 млн. гривень на порятунок шахт на Луганщині.