2021-04-22

УВЕА виступає за відхилення розгляду законопроєкту №5342

Як повідомляє ExPro Consulting, Українська вітроенергетична асоціація (УВЕА) звернулася до Голови Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування Олега Бондаренка з проханням відхилити розгляд законопроєкту №5342 «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання жорстокому поводженню з тваринами та виконання міжнародних зобов'язань із захисту диких тварин». Даний законопроєкт передбачає заборону експлуатації вітрових електроустановок, що не оснащенні спеціальними приладами для запобігання гибелі диких тварин, а також таких, які розміщені ближче, ніж 500 м до лісонасаджень та житлових будівель.

«Від імені своїх компаній-членів, які представляють 100% виробників електроенергії за рахунок енергії вітру, ГС “Українська вітроенергетична асоціація” звернулась до Голови Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування щодо негайного відхилення розгляду законопроєкту №5342 «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання жорстокому поводженню з тваринами та виконання міжнародних зобов'язань із захисту диких тварин». Законопроєктом передбачається внесення змін до деяких Законів України щодо заборони експлуатації вітрових електроустановок, які: не оснащені спеціальними приладами для запобігання загибелі диких тварин (радіолокаційними системами, що уповільнюють або зупиняють рух лопатей вітрових електроустановок у разі наближення птахів, та ультразвуковими системами відлякування, що запобігають наближенню до вітрових електроустановок рукокрилих ссавців); розміщені ближче, ніж 500 метрів до лісонасаджень і житлових будівель, а також на шляхах міграції птахів», - наводить ExPro фрагмент повідомлення.

На думку УВЕА, законопроєкт суперечить законодавству та міжнародним нормам щодо ОВД. Асоціація вважає, що такий законопроєкт направлений на зупинення розвитку вітрової електроенергетики в Україні.

«УВЕА сприймає цей законопроєкт черговою абсолютно необґрунтованою спробою лобістів традиційної енергетики зупинити розвиток вітрової енергетики за рахунок недоброчесних екологічних організацій та народних депутатів України», - зазначають представники організації. Крім того, наразі кожна ВЕС отримує висновок з ОВД та контролюється міжнародними установами. Відповідно до європейського законодавства, використання окремих пристроїв для ВЕС визначається за результатами ОВД.