2021-09-06

USAID підтримує диверсифікацію на користь ВДЕ в Грузії

USAID підтримує диверсифікацію на користь відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) в Грузії, які, як очікується, будуть менш вразливі до зміни клімату. Про це повідомляє Trend.

USAID приділяє пріоритетну увагу енергетичному сектору Грузії з кількох причин. "По-перше, більш сильний, більш диверсифікований енергетичний сектор допоможе Грузії підвищити стійкість до зловмисного впливу. Поточний імпорт енергії значною мірою залежить від партнерів, які продемонстрували свою готовність використовувати енергію в якості політичної зброї проти демократичних завоювань", – сказало джерело.

За даними USAID, інвестування в стійке внутрішнє виробництво відновлюваної енергії знижує залежність Грузії від цих ненадійних партнерів, дозволяючи їй продовжувати просуватися до своєї мети в плані євроатлантичної інтеграції. "По-друге, для зростання і підвищення рівня життя в Грузії потрібні надійні і стійкі інвестиції в енергетику. У міру того, як Грузія продовжуватиме модернізацію, все більше домогосподарств потребуватимуть надійного доступу до електроенергії для повсякденного життя. Крім того, більшій кількості підприємств буде потрібна доступна електроенергія для розширення свого виробництва, підвищення економічної активності та створення нових робочих місць. Тому необхідні нові інвестиції, і, щоб гарантувати, що ці інвестиції принесуть користь населенню Грузії і приватному сектору, ці інвестиції повинні бути в області стійких джерел енергії", – відзначили в USAID.

По-третє, на думку джерела, відповідальний і сталий розвиток сектора чистої енергії важливо для майбутнього планети у зв'язку із загальною проблемою глобального потепління.