2018-10-02

Університети Харкова і Полтави долучились до співпраці з канадським SAIT за підтримки Нафтогазу

Київська міська організація роботодавців нафтогазової галузі, член Всеукраїнського галузевого об'єднання «Федерація роботодавців нафтогазової галузі», до якої входять підприємства Групи Нафтогаз, підписала Угоди про співробітництво з реалізації проекту щодо забезпечення первинної підготовки фахівців для нафтогазової галузі з Харківським національним університетом міського господарства імені О.М. Бекетова та Полтавським національним технічним університетом імені Юрія Кондратюка. До проекту буде залучено один з провідних інститутів Канади – Технологічний інститут Південної Альберти (SAIT), який спеціалізується на підготовці фахівців нафтогазової галузі.

Угода спрямована на активізацію підготовки фахівців для нафтогазової галузі на базі провідних вищих навчальних закладів газовидобувних регіонів України з їх подальшим пріоритетним працевлаштуванням на підприємствах Групи Нафтогаз. При цьому спеціалісти з SAIT проведуть технічний аудит вищих навчальних закладів–учасників програми, сформують технічне завдання для розвитку лабораторної бази, здійснять відбір студентів для навчання першого потоку та готуватимуть викладачів ВНЗ щодо новітніх технологій в нафтогазовій галузі та методів їх викладання для подовження цієї програми в майбутньому. Викладачі канадського інституту проводитимуть заняття для студентів Харківського та Полтавського університетів першого потоку програми.

В свою чергу, Група Нафтогаз має сформувати кількісний та якісний прогноз потреби у фахівцях для галузі на найближчі п’ять років, а також розробити комплекс вимог до знань, досвіду та навичок випускників (професійний стандарт галузі). Крім того, Київська міська організація роботодавців нафтогазової галузі, за допомогою своїх членів, бере на себе зобов’язання забезпечити працевлаштування студентів, які успішно засвоїли навчальну програму.

За словами Маргарити Короткової, директора з управління персоналом та соціальної політики Групи Нафтогаз, рівень первинної підготовки фахівців нафтогазової галузі наразі є недостатнім. Відтак роботодавці змушені витрачати кошти на посилене додаткове навчання випускників за спеціальністю протягом 6-12 місяців. Вирішенням цієї проблеми має стати тісна взаємодія роботодавців і навчальних закладів. Тільки за цієї умови підприємства отримуватимуть фахівців, озброєних останніми досягненнями світових технологій. Компаніям галузі потрібні молоді амбітні кадри, які готові плідно працювати одразу після завершення навчання.

«Серед головних напрямів стратегії розвитку Групи Нафтогаз – розвиток локального бізнес-середовища. Підприємства Групи роблять акцент на закупівлі необхідних матеріалів, комплектуючих та обладнання у вітчизняних виробників. У сфері наших інтересів – розвиток української вищої освіти, оскільки лише кваліфіковані кадри здатні забезпечити економічне зростання України. Нафтогаз і далі реалізує свою роль локомотива модернізації України», – зазначив голова Київської міської організації роботодавців нафтогазової галузі, директор з адміністративної діяльності та енергоефективності Нафтогазу Віталій Щербенко.