2020-05-04

«Укрнафтобуріння» направило до місцевих бюджетів 13,8 млн грн рентних платежів

Як інформувала ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» GEOnews.com.ua, протягом січня-березня 2020 року загальна сума рентної плати, здійсненої Компанією за користування надрами для видобування нафти, природного газу і газового конденсату, склала 275,8 млн грн. До місцевих бюджетів направлено 13,8 млн грн з цієї суми, в тому числі:

- 5,5 млн грн – до обласного бюджету Харківської області;
- 5,5 млн грн – до бюджету Краснокутського району;
- 2,8 млн грн – до бюджетів Олексіївської, Качаловської та Кітченківської сільрад.

«Видобуток нафти і газу передбачає рівноправне партнерство з державою і населенням в місцях ведення виробничої діяльності. УНБ виконує свої зобов'язання в повному обсязі, регулярно і своєчасно перераховує передбачену законодавством рентну плату. Разом з цим, зараз дуже непростий час для нафтогазовидобувної галузі та вона гостро потребує антикризових законодавчих та фіскальних ініціатив з боку держави. Такі ініціативи сприятимуть збільшенню інвестицій в галузь, нарощуванню обсягів буріння і видобутку вітчизняного газу, що, в свою чергу, позитивно позначиться на надходженнях до державного та місцевих бюджетів», – зазначив керівник фінансового департаменту ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» Віталій Дороган.

Нагадаємо, з 1 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу і газового конденсату», який сприяв децентралізації рентної плати.

Так, 95% від загальної суми рентної плати Компанії зараховується до державного бюджету, інші 5% – до обласного, районного та сільського бюджетів за місцезнаходженням (місцем видобутку) природних ресурсів. 

Довідка:
ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» – одна з найбільших приватних газовидобувних компаній в Україні. З 2010 року розробляє Сахалінське нафтогазоконденсатне родовище (Краснокутський район, Харківська область).
Основні напрямки діяльності компанії – видобуток природного газу, газового конденсату та нафти. Компанія експлуатує 32 газоконденсатні та нафтогазові свердловини. В рамках договорів про спільну діяльність додатково експлуатує 10 газоконденсатних свердловин. Обсяг видобутку газу УНБ у 2019 році склав 734,6 млн м3, нафти і конденсату – 87,1 тис. т.