2017-02-13

«Укрнафта» відновить видобуток на Битків-Бабченському та Леляківському родовищах

ПАТ «Укрнафта» повідомляє, що найближчим часом, після тривалої перерви, буде відновлено роботу на Битків-Бабченському та Леляківському родовищах. Державна служба геології та надр України продовжила відповідні дозволи на видобуток вуглеводнів. Натепер ведуться підготовчі роботи та завершується процес отримання дозвільної документації.
Видобуток на Леляківському родовищі був припинений у травні 2016 року, а на Битків-Бабченському – в липні 2015 року, після того як Державна служба геології та надр не продовжила термін дії цих дозволів.

У результаті зупинки робіт на цих родовищах у 2016 році недоотриманий обсяг вуглеводнів перевищив 75 тис. т нафти і 31 млн м3 природного газу, при цьому держава недоотримала приблизно 320 млн грн рентних платежів, крім податку на прибуток і ПДВ. Крім цього, припинення видобутку призвело до погіршення екологічної обстановки в населених пунктах в районі Битків-Бабченського родовища.

Рішенню Держгеонадр про продовження ліцензій передувала низка судових рішень у січні 2017 року, зокрема рішення Вищого адміністративного суду України щодо ліцензії на Битків-Бабченське родовище і рішення Київського апеляційного адміністративного суду, що стосується правил продовження та видачі ліцензій на надрокористування.

«Ми очікуємо на відновлення робіт на Леляківському і Битків-Бабченському родовищах найближчим часом. Призупинення видобутку не принесло користі ані державі, ані компанії. «Укрнафта» розраховує на продовження ще 9 ліцензій на видобуток у 2017 році», ‒ сказав Джонатан Поппер, заступник Голови Правління, Виконавчий віце-президент з питань корпоративного розвитку та стратегії.

ПАТ «Укрнафта» належить 55% статутного капіталу ТОВ СП «Каштан Петролеум Лтд.», яке з 1996 року володіє спеціальним дозволом (ліцензією) на видобуток вуглеводнів на Леляківському родовищі, та 100% статутного капіталу ТОВ СП «Укркарпатойл Лтд.», яке з 1995 року володіє ліцензією на видобуток вуглеводнів на Битків-Бабченському родовищі.