2017-02-27

Укргазвидобування здивоване та занепокоєне відмовою Харківської облради

ПАТ «Укргазвидобування» висловлює своє глибоке занепокоєння відмовою Харківської обласної ради в узгоджені розробки газових родовищ на території семи районів області. Компанія просила Харківську облраду узгодити розробку Мажарівської, Південно-Кобзівської, Північно-Орільської, Бритайської, Лозової площ та Красноградського родовища.

«Держгеонадра вже отримала заявку від Укргазвидобання на видачу нових спецдозволів на розробку родовищ. Однак 23 лютого на сесії Харківської облради Компанії було відмовлено в клопотанні на отримання цих дозволів. Для нас цей інцидент є незрозумілим та викликав глибоку стурбованість, адже ми маємо багаторічний досвід плідної співпраці із Харківською облрадою», – заявив директор ГПУ “Шебелинкагазвидобування” Юрій Фесенко, який був присутній на сесії.

Зі слів Фесенко, завдяки зусиллям ПАТ «Укргазвидобування» 20 грудня 2016 року Верховна Рада прийняла закон №3038 про децентралізацію ренти від видобутку газу, що дозволить з 2018 року направити 5% від рентних платежів на потреби місцевих громад.

Нагадаємо, що у 2016 році ПАТ «Укргазвидобування» повністю виконало свої зобов’язання за соцугодою та перерахувало на розвиток інфраструктури територій присутності 44 млн грн, 20 млн грн з яких, на розвиток Харківської області, завдяки чому вдалося вирішити нагальні проблеми соціальної сфери. ПАТ “Укргазвидобування” сподівається, що цей інцидент, який становить пряму загрозу досягненню енергонезалежності України, не стане на перешкоді багаторічних плідних відносин між найбільшою газовидобувною компанією Країни, яка забезпечує 75% видобутку українського газу, та Харківською облрадою.

Довідково: щорічний видобуток Шебелинкагазвидобування становить більше ніж 8,2 млрд м3 в рік, що дорівнює майже половині всього видобутку УГВ.