2024-05-15

Укргазвидобування ввело в експлуатацію дві високодебітні свердловини-близнюки

Укргазвидобування ввело в експлуатацію дві нові оціночно-експлуатаційні свердловини на одному з родовищ Полтавщини. Свердловини-близнюки показали прекрасні дебіти та наразі сумарно дають 390 тис. куб м газу на добу: 270 тис куб м і 120 тис куб м. На другій свердловині  додатково заплановано проведення ГРП. Родовище є найглибшим з-поміж усіх інших в Укргазвидобуванні: глибина нових свердловин становить 6 200 та 6 225 м відповідно. «Минулими роками буріння таких свердловин тривало від 2-х до 3-х років. Проте сучасні бурові верстати вкупі з майстерністю бурових бригад Укрбургазу дали змогу у понад 2 рази збільшити швидкість проходки, зменшити аварійність та скоротити тривалість спорудження свердловин до 8 місяців», – зазначив очільник Укргазвидобування Олег Толмачев.

Каротажні роботи високої складності, пов’язані з великою глибиною свердловин, виконали фахівці Геофізичного управління «Укргазпромгеофізика». Саме вони визначили глибини залягання та параметри продуктивних пластів. «Хочу подякувати розробникам та геологам Полтавагазвидобування, УкрНДІгазу та департаменту розробки, а також спеціалістам УБМР. Завдяки їхній злагодженій командній роботі вдалося досягти прекрасного результату», – додав Олег Толмачев.

Ідея буріння обох свердловин народилася в центрі 3D-моделювання УкрНДІгазу, а місця їхнього закладання визначив молодий розробник Дмитро Овчаренко. За даними 3D-сейсміки, а також за результатами буріння розвідувальних та експлуатаційних свердловин розширені контури родовища та здійснено суттєвий приріст промислових запасів газу. «Нові дані сейсморозвідки та буріння дали змогу нашим фахівцям створити якісну 3D-модель, яка наразі є однією з найліпших в Укргазвидобуванні та дає змогу ефективно планувати напрями подальшого освоєння цього родовища. Роботи на родовищі тривають і незабаром буде закінчено бурінням наступну оціночно-експлуатаційну свердловину», – підсумував Олег Толмачев.

Нагадаємо, філія Укргазвидобування Укрбургаз пробурила за квітень 40 059 метрів. Цей показник на 24% перевищив максимальне історичне досягнення з проходки в історії Управління (32 423 м) протягом одного місяця, що було встановлено в листопаді 2023 року.