2020-01-20

Укргазвидобування виконало виробничий план на 2019 рік

Маючи виснажену ресурсну базу і важковидобувні залишкові запаси, Укргазвидобування продовжує дотримуватися заявленої стратегії і фокусується на підтриманні базової видобутку, оптимізації виробничих витрат газу, новому підході до вибору свердловин-кандидатів для буріння, збільшенні видобутку рідких вуглеводнів.

«Перше – нам вдалося компенсувати природне падіння видобутку обсягом 1,5 млрд м3. Друге – завдяки оптимізації операцій з освоєння і дослідження нових свердловин в порівнянні з минулим роком ми зменшили виробничо-технологічні витрати і втрати на 300 млн м3. Третє – збільшили видобуток конденсату і нафти, – зазначив Андрій Фаворов, директор з інтегрованого газового бізнесу. – Ми повинні визнати, що технологічно прості для вилучення запаси газу практично вичерпані. Рівень виснаження наших родовищ – понад 80%. Нам необхідно напрацювати технічні компетенції для прориву у видобутку «складного» газу. Під складним газом я маю на увазі нетрадиційний газ, глибоке буріння і шельф – це те, куди ми повинні рухатися», – додав Фаворов.

Показники видобутку товарного газу були досягнуті завдяки виробничій програмі:

- виконано сейсморозвідувальні роботи 3D в обсязі 801,7 км2, приріст запасів газу впродовж року склав 14 926 млн м3;
- відкрито 3 нових родовища, загальна ресурсна база яких становить 2,15 млрд м3 газу, 16 тис. т нафти;
- закінчено буріння 74 свердловин, комерційна швидкість буріння на нових верстатах склала 850 м / верст.міс., на модернізованих - 800 м / верст.міс.;
- виконано 801 операцію колтюбінговими установками, додатковий ефект становить 321 млн м3 природного газу;
- зроблено 117 операцій з ГРП, додатковий ефект становить 484,5 млн м3 природного газу;
- виконано 202 операції з капітального ремонту свердловин, додатковий ефект становить 333 млн м3 природного газу;
- виконано 2126 геофізичних робіт, придбано каротажні підіймачі та геофізичні прилади;
- фахівці УкрНДІгаз та Schlumberger побудували 18 геолого-технологічних 3D моделей родовищ, 16 нових експлуатаційних свердловин пробурили і спроектували на базі 3D моделей;
- побудовано 2 ДКС і 2 МДКС, 4 установки осушки газу, встановлено 11 компресорних агрегатів;
- оновлено 38 систем автоматичного управління технологічними процесами.

Впродовж року видобуток рідких вуглеводнів зріс на 7% до 478,2 тис. т в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.