2019-02-25

Укргазвидобування відновило роботу 2-х свердловин з бездіючого фонду

За умов стримування розвитку ресурсної бази АТ «Укргазвидобування» шукає шляхи збільшення видобутку природного газу на наявних родовищах. Так, було розпочато проект щодо забурювання бічних стовбурів (ЗБС) на свердловинах з бездіючого фонду, які не могли бути повернутими до діючого фонду іншими методами.

Технологія забурювання бічних стовбурів дозволяє взяти в розробку раніше незадіяні ділянки пласта, а також важковидобувні запаси нафти й газу, видобуток яких раніше був неможливим.

На сьогодні вже завершено операції з забурювання бічних стовбурів на 2-х свердловинах Чутівського та Машівського родовищ. Середній добовий дебіт повернених свердловин складає близько 70 тис м3 блакитного палива на добу. Після операцій з ЗБС планують проведення операцій з інтенсифікації видобутку, які дозволять додатково збільшити дебіт зазначених свердловин.

Вказана технологія вимагає використання високотехнологічного обладнання та залучення висококваліфікованого персоналу. Зважаючи на це, операції з ЗБС на замовлення Укргазвидобування виконує ТОВ «Сервіс Ойл», дочірнє підприємство РУП «ПО «Белоруснефть», яке має вагомий досвід у застосуванні зазначеної технології. Всього в рамках контракту планують виконання операцій з ЗБС на 6 свердловинах до кінця травня 2019 року.

Варто зазначити, що технологія ЗБС має низку значних переваг, а саме:

- низька затратна частина через відсутність необхідності підведення нових комунікацій, зниження витрат на техніку та витратні матеріали;
- швидкість відновлення стовбуру свердловини;
- вартість робіт значно менша за буріння нової свердловини;
- заощадження на освоєнні родовища через високу нафтогазовіддачу.