2019-08-30

Укргазвидобування реалізувало перший проєкт з буріння з використанням бурових розчинів на вуглеводневій основі

Днями АТ «Укргазвидобування» завершило буріння експлуатаційної свердловини на Гадяцькому родовищі в рамках пілотного проекту з компанією M-I SWACO, a Schlumberger Company, а саме – буріння інтервалу хвостовика з використанням розчину на вуглеводневій основі VERSACLEAN.

Так, після робіт з освоєння вказаної свердловини добовий дебіт становив 86 тис. м3 блакитного палива, що на 30% перевищило очікуваний результат. Наразі в рамках даного проекту планують буріння ще однієї похило-скерованої свердловини на Гадяцькому родовищі.

Директор з буріння Михайло Падучак зазначив: «Для УГВ – це перший успішний досвід застосування розчинів на вуглеводневій основі, які дають змогу підвищити ефективність видобутку на виснажених родовищах з низькими пластовими тисками, за рахунок якісного первинного розкриття продуктивних горизонтів. Досягти успіху вдалося завдяки новим прогресивним підходам, котрі активно впроваджують працівники департаменту буріння та проектувальник свердловин – філія УкрНДІгаз. З огляду на отриманий позитивний результат, компанія розглядає можливість застосування даної системи бурового розчину ще на понад 10 свердловинах під час розбурювання продуктивних горизонтів».

Серед основних переваг застосування розчинів на вуглеводневій основі, які широко використовують у світовій практиці буріння, є:
• підвищення ефективності видобутку за рахунок зменшення забруднення продуктивних пластів;
• зменшення аварійності під час спорудження свердловин;
• зменшення витрат на спорудження свердловини за рахунок повторного використання понад 60% від розчину, необхідного для буріння однієї свердловини.

Варто зазначити, що під час використання розчинів на вуглеводневій основі велику увагу приділяють охороні довкілля. Тому для забезпечення дотримання екологічних норм на свердловині було встановлено комплекс спеціального обладнання M-I SWACO Verty-G для очищення та подальшої утилізації твердої фази і повторного використання відновленого бурового розчину.