2016-05-10

"Укргазвидобування" не змогло розірвати договір з "Карпатигазом"

ПАТ «Укргазвидобування» програло позов про розірвання договору про спільну інвестиційну та виробничу діяльність з ТОВ «Карпатигаз» і ТОВ «Науково-виробнича фірма «Техпроект». Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 18 квітня.
 
У 2004 році «Укргазвидобування» і «Техпроект» уклали угоду про спільну діяльність щодо розробки Вишневського газоконденсатного родовища.
 
20 лютого 2014 р. «Укргазвидобування» і «Техпроект» уклали додаткову угоду про залучення до спільної діяльності компанії «Карпатигаз». Вкладом приватних компаній в угоду про спільну діяльність були грошові кошти. Новий учасник – «Карпатигаз» – мав внести свій вклад до 31 грудня 2015 року.
 
Передбачалося, що до 2019 року «Техпроект» і «Карпатигаз» інвестують у проект 88,89 млн грн.
 
«Укргазвидобування» подало позов про розірвання договору, вказуючи, що на кінець 2015 р. «Карпатигаз» вніс тільки 4,92 млн грн., а «Техпроект» – 56,54 млн грн. Програма робіт на свердловинах невиконана. Крім того, «Карпатигаз» у січні-лютому 2015 року продавав природній газ за заниженими цінами, внаслідок чого спільна діяльність недоотримала 8,62 млн грн.
 
Твердження «Укргазвидобування» про продаж газу за заниженими цінами були спростовані в суді. З’ясовано, що у січні 2015 р. «Карпатигаз» продавав газ на біржі за цінами 6512 – 6580 грн/1000м3., а в лютому 2015 р. – по 6060 – 6340 грн/1000м3. За даними Асоціації «Газові трейдери України» ціна на газ у січні 2015 р. становила 6540 грн/1000м3, а у лютому 2015 р. – 6150 грн/1000м3.
 
Суд погодився, що «Карпатигаз» неналежно виконав умови договору, оскільки у 2015 році вніс тільки частину вкладу. Водночас «Техпроект», перерахувавши частину вкладу, умов договору не порушив, оскільки має зробити інвестиції у період 2011-2019 рр.
 
Разом з тим, суд вирішив, що «Укргазвидобування» не довело, що зазнало збитків та упущеної вигоди від договору про спільну діяльність і не може отримувати від нього прибуток. Тому у позові  було повністю відмовлено.
 
Минулого року «Карпатигаз» повідомив, що готує міжнародний позов проти держави Україна на $3 млрд. Претензії стосуються «дискримінаційних» рентних платежів для нафтогазовидобувних компаній. Вони встановлені на рівні 70% від вартості видобутого газу для так званих Договорів про спільну діяльність – проектів, в яких співвласниками виступає державне «Укргазвидобування» та приватні фірми.
 
Директором «Карпатигазу» є Борис Синюк, який раніше працював першим замдиректора державного «Укргазвидобування».
 
«Карпатигаз» контролює шведська фірма «Місен енерджі Аб». Майже 80% шведської компанії належить кіпрським компаніям «Нелстон Холдінгз ЛТД», «Norchamo Limited» та «Бленкбенк Інвестмент ЛТД».
 
У свою чергу, «Norchamo Limited» заснували кіпрські фірми «Heico Ventures» і «Suzel Enterprises».
 
Перша з вказаних компаній у 2010-2011 була співвласником кіпрської фірми «Ostchem» з групи Дмитра Фірташа.
 
Директором другої фірми «Suzel Enterprises» є Марія Шуфтас, яка також очолює кіпрську компанію «Oskaro investments limited», що  офіційно належить Сергію Льовчкіну.
 
Раніше у «Капатигазі» та ТОВ «Остхем Україна» працював юристом Іван Петухов, якого у 2015 році призначили заступником міністра юстиції. Також відомо, що Петухов був представником згаданої фірми «Norchamo Limited» у шведській «Місен енерджі Аб», яка і контролює «Карпатигаз».
 
Співвласниками НВФ «Техпроект» є Володимир Дельдінов, вже згадана кіпрська компанія «Norchamo Limited», а також п’ять офшорів: «Breneil Investments Limited» (Беліз), «Bromberg Enterprises Limited» (Віргінські острови),  «Best Techonology LLP» (Анґілья), «Marko Development S.А.» (Панама), «Feroza Trading S.А.» (Панама).
 
Раніше журналіст Грехем Стек пов’язував компанію «Техпроект» з колишніми очільниками «Нафтогазу» – родиною Кацуб. Згідно з офіційними біографіями, Володимир Кацуба керував «Техпроектом»  в 2001-2006 рр., а його старший син Сергій був заступником гендиректора у 2000-2005 рр. При цьому у 2006-2008 рр. «Техпроект» належав кіпрській «Navartis Limited», одноосібним власником котрої, як стверджує Грехем Стек, був молодший із Кацуб – Олександр.