2014-10-14

УкрДГРІ відновив проведення моніторингу та наукового супроводження надрокористування у Донецькій та Луганській областях

Фахівці УкрДГРІ відновили роботи з моніторингу та наукового супроводження надрокористування у Шахтарському і Добропільському районах Донецької області та місті Сєвєродонецьк Луганської області – територіях, звільнених в результаті проведення антитерористичної операції (АТО), повідомив Вчений секретар УкрДГРІ Наталія Люта.

Наразі УкрДГРІ ініціює створення інформаційно-довідкової системи геологічного забезпечення відбудови Донбасу на геоінформаційній основі та залучення відповідних регіональних геологорозвідувальних підприємств, ДКЗ України, ДНВП «Геоінформ України».  Провідні вчені Інституту вже розпочали розробку концепції такої системи, важливою інформаційною складовою якої повинні стати дані, отримані в результаті проведення моніторингу і наукового супроводження надрокористування, що здійснюється на підконтрольній Україні території Донецької та Луганської областей. 

УкрДГРІ вважає нагальним та необхідним створення  інформаційно-довідкової системи геологічного забезпечення відбудови Донбасу. Основні принципи системи – максимальне забезпечення регіону власною мінеральною сировиною, передусім паливно-енергетичною та будівельною, питною водою із захищених джерел водопостачання, а  також   моніторинг екологічного стану довкілля.  Вона сприятиме оперативному прийняттю оптимальних управлінських рішень, що, в свою чергу, забезпечить зайнятість населення, зменшення соціальної напруги, здешевлення мінеральної сировини, а також контроль центральної влади за надрокористуванням.

Надра Донецької та Луганської області багаті на корисні копалини. Це крупні родовища кам’яного вугілля, значні поклади нерудних  корисних копалин – вапняків, доломітів, кам’яної  солі, крейди, мергелю, вогнетривких і тугоплавких глин, бутового каменю та піску та ін.,  а також родовища підземних питних та мінеральних вод. 

Однак бурхливий розвиток видобувної галузі в регіоні ще за радянських часів  обумовив виникнення ряду проблем, пов’язаних з  надзвичайно високою концентрацією  гірничодобувних підприємств, а також значним рівнем відпрацьованості  більшості вугільних родовищ.   Всім відомі гострі екологічні проблеми, що виникли в Донбасі в результаті діяльності гірничодобувних і збагачувальних підприємств, до того ж  істотно  ускладнені негативними наслідками їхнього закриття. Останнім часом до цих проблем додалося затоплення низки шахт у зоні бойових дій.