2011-01-13

Українські вчені оцінюють вуглеводневі ресурси в традиційних родовищах та покладах надр України в 20-25 млрд тонн умовного палива

За оцінками українських учених, обсяг вуглеводневих ресурсів на території України за категорією С3+Д1 складає 5,5 млрд тонн умовного палива. Про це повідомив директор Чернігівського відділення Українського державного геологорозвідувального інституту, член-кореспондент НАН України Олександр Лукін на парламентських слуханнях «Про стан та перспективи видобутку вуглеводнів в Україні та запровадження державної монополії на цю діяльність» 12 січня 2011 року.

Майже половина зі згаданих 5,5 млрд тонн нерозвіданих ресурсів, за словами академіка Лукіна, пов’язана з надрами Східного регіону. Так, у Чернігівському відділенні УкрДГРІ на основі геолого-математичного моделювання, апробованого у Західному Сибіру, було визначено, що в Дніпровсько-Донецькому басейні має бути відкрито ще принаймні 5 великих, 20 середніх і понад 500 дрібних родовищ вуглеводнів.

Значна кількість великих та середніх родовищ має бути відкрита також в Азово-Чорноморському регіоні, причому в Чорному морі існує велика ймовірність відкриття також родовищ-гігантів. Є певні перспективи відкриття значних за запасами родовищ і в Західному регіоні.

«Проте, – зауважує О.Лукін, – зазначені 5,5 млрд тонн ум.п. – це лише частина значно більших диверсифікованих вуглеводневих ресурсів. Ще не менше 5 млрд тонн ум.п.  зосереджено в різновікових рифогенно-карбонантних комплексах.

Значні нерозвідані ресурси пов’язані з так званими неантиклинальними пастками та безкорінними структурами.

Дуже великий вуглеводневий потенціал зосереджений в інтервалі глибин від 5 до 10 кілометрів.

Отже, в цілому ми маємо всі підстави оцінювати вуглеводневі ресурси в традиційних родовищах та покладах надр України в 20-25 млрд тонн ум.п.».

Водночас поряд з традиційними в структурі світового паливно-енергетичного комплексу стрімко зростає роль нетрадиційних і альтернативних джерел вуглеводнів.

За попередніми підрахунками потенціал альтернативних джерел вуглеводнів в Україні налічує:

• близько 1,5 млрд тонн ум.п. у покладах важких нафт і бітумів;
• 30 трлн метрів кубічних вугільного метану, сланцевого газу та газу центрально-басейнового типу;
• 7 трильйонів метрів кубічних метану в газогідратних покладах українського сектора Чорного моря тощо.

Крім того, відзначає вчений, практично невичерпні ресурси метану розчинені в підземних водах Дніпровсько-Донецької западини, Передкарпатського прогину та Чорноморської западини.

Продуктивний горизонт