2007-12-04

Україна. Зустріч експертів щодо проведення спільного огляду протиповеневих гідротехнічних споруд на річках Прут і Сірет

Відповідно до Робочої програми на 2007 рік з реалізації Угоди між Урядом України та Румунії про співробітництво в галузі водного господарства на прикордонних водах 27-28 листопада в м. Ботошани (Румунія) відбулася зустріч Групи експертів щодо проведення спільного огляду протиповеневих гідротехнічних споруд на річках Прут і Сірет в прикордонній зоні на території Румунії.

В зустрічі брали участь експерти як з України, так і з Румунії. В складі робочої групи від української сторони були присутні перший заступник начальника Державної екологічної інспекції в Чернівецькій області Шнаревич Г.Л., начальник, заступник та головний гідролог Дністровсько-Прутського басейнового управління та заступник голови Новоселицької райдержадміністрації Чернівецької області. Від Румунської сторони –  технічний директор Управління водними ресурсами Ірина Луковецькі, експерти Департаменту управління водними ресурсами, Національної адміністрації “Води Румунії” та Дирекції управління надзвичайними ситуаціями.

В ході зустрічі сторони провели спільний огляд берегоукріплення річки Прут в селах Орофтяна та Баранка і річки Сірет – водосховище Рогожешт. Українські експерти відмітили про необхідність проведення в с.Орофтяна забору піску і гравію для зменшення ерозії берега на українській стороні, в свою чергу експерти з Румунії попросили також провести розчистку річок в селах Драниця та Ванчіківці, для зменшення ерозії румунського берега.

Крім цього, під час зустрічі було обговорено стадії впровадження спільного проекту щодо покращення обміну даними в реальному часі по річках Прут та Сірет. Також сторони обмінялися звітами щодо проходження паводків на даних річках в 2007 році, погодили умови проведення видалення гравійно-піщаної суміші відповідно до технічної документації як на території України (села Костичани і Драниця), так і на території Румунії (комуна Худешть), та погодили програму спільного відбору проб води на 2008 рік.

Прес-служба Мінприроди України