2010-08-09

Україна. Зупинено діяльність підприємств, що самовільно видобували надра

Питання самовільного використання надр на території Тернопільської області на особливому контролі у Держекоінспекції в області. Так, за І півріччя ц.р. в частині охорони та раціонального використання надр держінспеторами проведено 193 перевірки, з них 37 щодо розробки родовищ твердих корисних копалин.

У липні факти самовільної розробки корисних копалин виявлено Держекоінспекцією в області на території Тернопільського, Теребовлянського та Борщівського районів.

Так, у результаті обстеження території Шляхтинецької сільської ради Тернопільського району, проведеного за оперативною інформацією, зафіксовано факт незаконного добування надр. Встановлено, що незаконну розробку піску у відпрацьованому кар’єрі, який використовується під сільське сміттєзвалище, здійснювало ТОВ «Україна». Як результат, директора товариства притягнуто до адміністративної відповідальності та видано припис щодо заборони розробки піскового кар’єру. При повторному обстеженні свіжих слідів розробки не виявлено.  

Самовільну розробку ділянки надр (піску) також зафіксовано під час обстеження території Маловодівської сільської ради Теребовлянського району на предмет виявлення фактів незаконних розробок корисних копалин.

З пояснень сільського голови встановлено, що рішенням сесії сільської ради згоду на проведення геологорозвідувальних робіт та отримання спеціального дозволу на геологічне вивчення даної ділянки пісків надано ТзОВ «Теребовлянський шляховик».

Перевіркою згаданого підприємства встановлено, що видобуток корисних копалин здійснюється без наявності спеціального дозволу на користування надрами, гірничого та земельного відводів, проекту розробки і рекультивації родовища. На час проведення перевірки у кар’єрі проводились видобувні роботи із залученням гірничої техніки та вантажних автомобілів.

За виявлені порушення керівника товариства притягнуто до адміністративної відповідальності. З метою припинення незаконного видобутку надр, першим заступником головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Тернопільської області винесено рішення щодо тимчасової заборони експлуатації родовищ піску до отримання усіх необхідних документів.

Аналогічне рішення винесено і за виявленим фактом схожого порушення на території Більче-Золотецької сільської ради Борщівського району. Тут ТзОВ «Монастирок пісок», отримавши ще на початку 2009р. спеціальний дозвіл на геологічне вивчення ділянки піску, до моменту перевірки не виконав передбачених ним умов. На даному етапі оформлення права на користування даною ділянкою корисних копалин проведення її розробки забороняється, однак, товариству це не завадило.

Під час перевірки згаданого товариства з’ясовано, що за порушення вимог земельного законодавства та Кодексу України “Про надра” його відповідальні особи вже притягувалися до адміністративної відповідальності відповідними службами.

Аналіз наявності необхідних дозвільних документів показав, що товариство працює за відсутності ряду передбачених законодавством документів.

Відповідно до чинного законодавства, розробка надр без спеціального дозволу на користування надрами, гірничого і земельного відводів, проекту розробки та рекультивації кар’єру є порушенням вимог ст. 16 (Спеціальні дозволи на користування надрами), 19 (Надання надр у користування), ст. 51. (Порядок розробки родовищ корисних копалин та переробки мінеральної сировини) Кодексу України “Про надра”.

Матеріали перевірок направлено до Тернопільської міжрайонної природоохоронної прокуратури.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України