2010-09-16

Україна. Завершився науково-практичний семінар «Результати виконання робіт з прогнозної оцінки ресурсів підземних вод України»

10 вересня завершив свою роботу науково-практичний семінар «Результати виконання робіт з прогнозної оцінки ресурсів підземних вод України». В його роботі взяли участь представники Держгеолслужби, ДНВП «Геоінформ України», УкрДГРІ, ДРГП «Причорноморгеологія», ПДРГП «Північгеологія», СхідДРГП, ДонецькДРГП, КП «Південукргеологія», КП «Південекогеоцентр», ДП «Західукргеологія» (НАК «Надра України»), ВП «Дніпрогеофізика» (ДГП «Укргеофізика»).

Під час роботи семінару було проаналізовано стан робіт з оцінки прогнозних ресурсів підземних вод; окреслено проблемні питання робіт цього напрямку; вивчено результати аналізу досвіду експлуатації водозаборів підземних вод як основи для підвищення достовірності вихідних даних при оцінці прогнозних ресурсів; обговорено забезпеченість технічними засобами, укомплектованість кадрами, результативність методичного керівництва. Також УкрДГРІ та НАНУ ознайомили учасників зі своїми розробками щодо удосконалення гідрогеологічного районування території України за структурно-гідрогеологічним принципом та гідрогеологічного районування на основі водообміну.

У доповідях висвітлювалися окреслені питання, проблеми та шляхи їх розв’язання. Так, учасники семінару відмічали, що через недостатній рівень фінансування робіт склалося відставання від плану виконання робіт з переоцінки прогнозних ресурсів підземних вод, особливо на теренах Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської областей.

Після виступів і обговорень учасники семінару прийняли рішення, в якому відзначили необхідність відкоригувати геологічні завдання задля вирішення висвітлених проблем. Підприємству «Західукргеологія» доручено активізувати прогнозну оцінку підземних вод у проблемних областях задля досягнення до 2012 року одного рівня готовності робіт в цілому по Україні. УкрДГРІ, зокрема, доручено направити до виробничих організацій в електронному варіанті матеріали удосконаленого варіанту схеми гідрогеологічного районування території України за структурно-гідрогеологічним принципом та районування території України за водно обмінним принципом. Також Інститут до початку наступного року повинен підготувати до розгляду на науково-технічній раді Держгеолслужби і направити на підприємства аналіз факторів погіршення якості підземних вод при експлуатації водозаборів в різних регіонах України з метою використання матеріалів аналізу при проведенні переоцінки прогнозних ресурсів.

Загалом учасники семінару схвалили роботу виробничих організацій Держгеолслужби по виконанню робіт з прогнозної оцінки експлуатаційних запасів підземних вод України.

Державна геологічна служба України