2009-11-10

Україна. За водокористування без документів та обліку - до відповідальності

27 жовтня 2009 р. інспектор Держекоінспекції у Тернопільській області перевірив дотримання вимог природоохоронного законодавства на території Ступківської сільської ради Тернопільського району. У ході перевірки  встановлено, що з 09.04.2009р. користування підземними водами із артезіанської свердловини глибиною 100 м, яка знаходиться на балансі сільської ради, здійснювалося самовільно без необхідної документації.

Відповідно до ст. 16, 19 Кодексу України “Про надра” водокористування без спеціального дозволу на користування надрами та дозволу на спеціальне водокористування вважається порушенням і передбачає нарахування завданих державі збитків. Таким чином, порушенням законодавства про охорону і раціональне використання водних ресурсів завдано збитків на суму 17203,42 грн.

Крім того, виявлено порушення ст. 44 Водного Кодексу України, а саме не здійснювався облік використаних підземних вод.

Як наслідок, Ступківського сільського голову притягнуто до адмінвідповідальності за ст. 47 КУпАП. Йому також видано припис отримати необхідні дозвільні документи та обладнати артсвердловину водовимірювальним пристроєм.

Матеріали перевірки направлено до Тернопільської міжрайонної природоохоронної прокуратури, за дорученням якої проведено перевірку.

Загалом  на території області внаслідок порушення законодавства про охорону і раціональне використання водних ресурсів державі завдано збитків на суму 408,332 тис. грн. Порушення права державної власності на води протягом 9 місяців 2009р. було виявлено у ході 177 перевірок. У результаті, за виявлені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 128 посадових осіб та громадян на загальну суму штрафів 17,066 тис. грн.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України