2008-10-29

Україна. За незаконний забір піщаної-гравійно суміші відкрито кримінальну справу

Тернопільська область потроху оговтується після пережитого нещодавно підтоплення прилеглих до Дністра населених пунктів. Гіркий досвід змусив звернути особливу увагу на питання самовільного забору гравійно-піщаної суміші з русла Дністра не лише контролюючі органи, але і самих порушників.

Факти забору піщано-гравійної суміші з русла Дністра, що є охоронною територією, були зафіксовані держінспекторами з охорони навколишнього природного середовища області на території Заліщицького, Монастириського та Бучацького районів.

З метою запобігання та недопущення самовільних розробок піщано-гравійної суміші з берега р.Дністер у вересні 2008 року ДЕІ в області спільно з працівниками Монастириського РВУМВСУ в Тернопільській організували цілодобове двохтижневе чергування біля села Горигляди Монастириського району.

У ході оперативних рейдових перевірок берега р.Дністер біля с.Горигляди Монастириського району та с.Губин Бучацького району, що в межах регіонального ландшафтного парку “Дністровський каньйон”, виявлено факти самовільного добування піщано-гравійної суміші за допомогою транспортних засобів. Як результат, на 16 громадян складено і передано на розгляд суду протоколи про адмінправопорушення. Нараховано збитків на суму 4 225 гривень.

При здійсненні оперативної рейдової перевірки берега р.Дністер в межах м.Заліщики виявлено факт самовільного видобування піщано-гравійної суміші за допомогою технічних засобів, за що керівника місцевого житлово-комунального підприємства притягнуто до адмінвідповідальності (штрафу у розмірі 238 грн). Нараховано збитків на суму 1800 гривень. Справу направлено для розгляду до суду.

Але найбільшого впливу русло ріки зазнало в межах Добрівлянської сільської ради Заліщицького району, де приватний підприємець Андрусик В.Д, видобув та реалізував піщано-гравійної суміші загальним об'ємом 801,5 м3. Даний факт був встановлений у ході перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства згаданим приватним підприємцем при проведені днопоглиблювальних робіт в руслі р.Дністер для забезпечення судноплавства. Втім, роботи були спрямовані на видобування корисних копалин місцевого значення та їх реалізацію. З’ясовано також, що для проведення даних робіт Андрусиком В.Д. розроблено проектну документацію та отримано позитивний висновок Мінприроди України. Однак, для початку робіт підприємцю необхідно було отримати ще й спеціальний дозвіл на проведення робіт на землях водного фонду, передбачений Постановою КМУ від 12.07.2005р. № 557.

За даним фактом проведено розрахунок збитків заподіяних природним комплексам територій та об'єктів природно-заповідного фонду. Сума завданих збитків склала 160 300 грн.

З метою припинення протиправних дій головний державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища у Тернопільській області виніс рішення про тимчасову заборону експлуатації приватним підприємцем Андрусиком В.Д. технологічного устаткування та обладнання, за допомогою якого проводиться видобування гравійно-піщаної суміші з русла р.Дністер, що передбачає опломбування відповідного обладнання.

27 жовтня 2008року держінспектори провели опломбування транспортера ковшового, яким здійснювався забір піщано-гравійної суміші.

Матеріали перевірки передано в Тернопільську міжрайонну природоохоронну прокуратуру. Порушено кримінальну справу за ст. 240 ККУ.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України