2007-12-07

Україна. Якщо вести мову про відновлення безпечного видобутку вугілля на шахті ім. Засядька, то у першу чергу треба говорити про державні дотації

Таку думку висловив Голова Держгірпромнагляду Сергій Сторчак під час робочої наради з керівниками державних інспекцій у вугільній промисловості Донецького і Луганського територіальних управлінь.

“Ми маємо приклади, коли на інших шахтах України в аналогічних гірничо-геологічних умовах вугілля видобувається без аварій. Практично всі вони отримують дотації з державного бюджету”, - додав голова Комітету.

Керівник наглядового органу навів приклад Німеччини, яка для відродження власної вугільної промисловості законодавчо запровадила так званий вугільний пфенінг, коли кожне підприємство сплачувало спеціальний податок, що спрямовувався на підтримку шахт. Таким чином, основа національної економіки Німеччини - вугільна галузь - отримала фінансову підтримку від всієї країни. Рівень таких дотацій у 1997–1998 роках складав понад 15 млрд. марок на рік.

Також на нараді йшлося про порядок перевірок високонавантажених газових лав, що відпрацьовують вугільні пласти на глибині 1000 і більше метрів. Голова наглядового органу підкреслив: “Практика експлуатації таких лав з порушеннями – неприпустима. Застерігаю також від формалізму в роботі під час проведення перевірок. Особливу увагу необхідно приділити не кількості зупинок, а якості виданих приписів”.

Урядовий портал