2009-05-26

Україна. Виявлено несанкціонований кар’єр в Одеській області

Між селами Адамівка та Северинівка Іванівського району Одеської області у поймі річки Великий Куяльник громадськими інспекторами «Чорноморське гайдамацьке з’єднання», що є членами Громадської ради при Держуправлінні, виявлено несанкціоноване видобування піску. Підприємці під виглядом створення водного об’єкту (ставка), на який не було оформлено дозвільно-погоджувальної документації, встановили потужну установку - земснаряд, який цілодобово намиває пісок. Новоутворений кар’єр має площу біля  2 га. Таким чином створене штучне озерце глибиною 4-5 метрів.

Фактично відбувається несанкціоноване втручання у гідрогеологічну ситуацію на річці, що може вилитись у не передбачувані наслідки як для мешканців Іванівського району, так і для екології Куяльницького лиману, в який впадає річка  Великий Куяльник.

З метою перевірки фактів порушення природоохоронного законодавства при видобуванні корисних копалин та моніторингу ситуації по Одеській області, Держуправління ініціювало створення спільної постійно діючої робочої групи  при облдержадміністрації за участю представників Держуправління, Державної екологічної інспекції, Держземінспекції, ГУМВС України  в Одеській області.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України