2010-06-16

Україна. Виявлено факт самовільного водокористування

Державна екологічна інспекція в Чернігівській області, в ході планової перевірки водогосподарської діяльності КП “Ладан Житлосервіс” (смт Ладан, Прилуцький район) встановила, що з очисних споруд підприємства здійснюється самовільний скид стічних вод до річки Удай без дозволу на спецводокористування за період з 30.04.2009р. по 19.04.2010р.

За цей же період, підприємством самовільно, без наявності дозволу на спеціальне водокористування, забрано 367642,194 куб.м. питної води з артезіанської свердловини.

Даними фактами порушені вимоги ст. ст. 44, 49 Водного кодексу України. 

Розрахунки розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів становлять:

- в результаті самовільного скиду стічних вод - 3127,597 тис.грн.,
- в результаті самовільного використання води - 1118,221 тис.грн.

Керуючись вимогами ст. ст. 5-7 Господарського процесуального кодексу України Державна екологічна інспекція в Чернігівській області звернулась до КП “Ладан Житлосервіс” з письмовими претензіями про відшкодування заподіяних збитків.

У разі відмови від добровільного відшкодування шкоди Державна екологічна інспекція в Чернігівській області  звернеться з позовними заявами до Господарського суду Чернігівської області щодо примусового стягнення сум заподіяних збитків.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України