2009-08-06

Україна. В Луганській області відбулась нарада з питань стану користування надрами

4 та 5 серпня 2009 року в Луганській області відбулась нарада з питань стану користування надрами та заходах по усуненню порушень в цій сфері на території Краснодонського та  Лутугинського районів.

Засідання проведено під головуванням губернатора Луганської області  О. Антіпова за участю представників обласної ради, Державного управління охорони навколишнього природного середовища та Держекоінспекції, органів МВС, СБУ, прокуратури, податкової адміністрації, держнадзорохорони праці, представників районів, райдержадміністрацій, преси.

На даний час дуже гостро стоїть проблема несанкціонованих копанок, де розробка вугільних пластів ведеться кар'єрним способом з використанням сучасної техніки. Глибина кар’єрів становить у середньому 9-12 метрів, а самі забої проходять по пласту на 30-50 метрів.

Випадки самовільної розробки вугілля зафіксовані у багатьох районах Луганської області, в тому числі і на полях діючих і ліквідованих шахт.  Несанкціонований видобуток корисних копалин супроводжується чисельними порушеннями земельного законодавства: самовільним використанням земельних ділянок та зняттям родючого шару ґрунту, що призводить до деградації земель, в тому числі на заповідних об’єктах області, та інших негативних екологічних наслідків. Все це потребує суворого контролю за дотриманням вимог законодавства при користуванні надрами.

Влада Луганської області стурбована таким використанням корисних копалин, адже у разі надзвичайних ситуацій вони становлять собою багаторічне забезпечення вугіллям населення не тільки області, а і усієї країни. Але з кожним днем природних запасів стає менше, а  незаконно вилученого «чорного золота» більше.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України