2008-08-22

Україна. В Донецьку відкриється цифровий планетарій

30 серпня в Донецьку для відвідин відкриється перший в Україні ультрасучасний цифровий планетарій.

Унікальна технологія використовує лазерні проектори, сучасне цифрове устаткування й володіє фантастичними можливостями. Система дозволяє глядачеві досягти ефекту просторово-часового переміщення, борознити космічний простір з можливістю моделювання часу з мінімальним проміжком в 100 000 років.

З незвичайними світловими ефектами глядачі зможуть по-новому поглянути на зірки і зробити подорож в світ яскравих астрономічних образів і звуків.

Діаметр куполу зоряного залу планетарію складає 12 м. Зал налічує 88 місць. У залі встановлені м'які крісла, в яких можна комфортно спостерігати за представленням.

У будівлі встановлені проектори тривимірного зображення «BarcoReality SIM 5R», з їх допомогою можна оглядати Галактику з будь-якого ракурсу.

Можна переміщатися по Сонячній системі, підлетіти ближче до планет і побачити їх топографію, геологічні параметри і атмосферні характеристики, можна дивитися представлення денного або нічного неба в реальному часі, а також стежити за рухом небесних світил в реальному і прискореному часі.

Планетарій розміщується в спеціально побудованій для нього будівлі у Ворошиловському районі Донецька, в сквері «Сокіл».