2009-08-20

Україна. Уряд не дозволить рейдерам від Партії регіонів захопити НАК "Надра України" (доповнено)

Учора відбулася спроба незаконного захоплення НАК «Надра України» її колишнім керівником Едуардом Ставицьким з оточення Віктора Януковича. Про це заявила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко сьогодні на надзвичайному засіданні Уряду, скликаному з цього приводу.

«Учора було зроблено рейдерське захоплення командою Януковича на чолі з паном Ставицьким, який безпосередньо є людиною народного депутата Джарти. Вчора цей пан Ставицький разом з сімома охоронцями, разом з людьми, які допомагали їм, силовим чином ввірвалися в будинок НАК «Надра України»... НАК «Надра України» було рейдерськи захоплено», - наголосила Юлія Тимошенко та додала, що саме в цей час чинний керівник компанії Олександр Пономаренко перебував у відпустці: «Вибрано час і обставини так, щоб не було кому протистояти цьому рейдерському захопленню».

За словами Прем’єр-міністра, їх метою було заволодіти печаткою і документами компанії для оформлення власності на родовища нафти і газу, які нинішнім Урядом були повернуті в державну власність.

«Масштабна корупція, масштабне розграбування родовищ нафти і газу, земель, які були при Уряді Януковича, - безумовно, це їх звичка так працювати. Ми боремося проти цієї корупції, проти її наслідків, і цю антикорупційну діяльність ми проводимо кожного дня», - наголосила Глава Уряду.

Юлія Тимошенко відзначила, що коли керівництво компанії належало оточенню Партії регіонів, то на корупційній основі було передано ліцензії на нафтогазові родовища людям партії та проводилося відчуження майна компанії. Так, за словами Глави Уряду, через компанію НАК «Надра України» у власність оточення Віктора Януковича було передано дві будівлі в центрі Києва (вул. Володимирська, 34 і Золотоворітський провулок, 9), а також урядова резиденція «Міжгір’я» (140 га землі), яка згодом опинилася у власності самого Віктора Януковича.

«19 ліцензій по видобутку нафти і газу на корупційній основі були видані найближчому оточенню», - зазначила Глава Уряду та додала, що особливе значення має ліцензія на Сахалінське родовище, яке має 12 млрд. кубометрів запасів природного газу.

Юлія Тимошенко зазначила, що Уряд призупинив ці процеси, призначивши нового керівника компанії, який протягом року через суди повертає ці родовища державі: «Сахалінське родовище – найбільше, яке є, і яке було по суті справи пограбовано у держави, – вже повернуто державі».

Водночас, Міністр охорони навколишнього природного середовища Георгій Філіпчук повідомив, що після захоплення будівлі НАК «Надра України» Едуард Ставицький зайняв кабінет керівника і видав перший наказ про своє поновлення на посаді голови правління НАК.

Перший заступник Міністра юстиції Євген Корнійчук зазначив, що вже пізно вночі, коли стало відомо про подію, Мінюст скасував розпорядження Служби виконання Солом’янського району Києва про поновлення Едуарда Ставицького на посаді та направив лист в МВС для забезпечення державної охорони будівлі: «О першій годині ночі нинішній керівник компанії Олександр Пономаренко зміг увійти до свого кабінету».

Сьогодні на засіданні Уряд поновив і відразу ж звільнив Едуарда Ставицького з посади голови правління НАК «Надра України» на підставі рішення Київського апеляційного суду, тим самим залишивши на посаді Олександра Пономаренка.

Прем’єр-міністр доручила створити спеціальну робочу групу на чолі з Міністром охорони навколишнього природного середовища, яка перевірить ситуацію, що склалася у компанії.

Крім того, Уряд звернеться до Генеральної прокуратури України з вимогою порушити кримінальні справи щодо незаконного захоплення майна НАК «Надра України». З дорученням Глави Уряду Міністерство юстиції має посилити захист в судах інтересів держави щодо повернення 19 ліцензій на видобуток нафти і газу.

Юлія Тимошенко також доручила розробити програму захисту державної власності від рейдерства і корупції.

Кабінет Міністрів України