2009-09-24

Україна. "Укрнафта" б'є тривогу: проект бюджету-2010 зруйнує нафтогазову галузь

Трудовий колектив ВАТ "Укрнафта" просить Верховну Раду України не допустити руйнування нафтогазової галузі держави. Про це йдетсья у зверненні профспілки "Укрнафти" до народних депутатів.

Як повідомили ЛІГАБізнесІнформ у прес-службі підприємства, в зверненні йдеться, що прийняття законопроекту "Про Державний бюджет України на 2010 рік" в урядовій редакції неминуче призведе до остаточного руйнування нафтогазової галузі держави.

"Трудовий колектив ВАТ "Укрнафта" глибоко стурбований з приводу запланованого в проекті чергового зростання податкового навантаження на компанію, яке, у свою чергу, спричинить погіршення її фінансового становища загалом і працівників, зокрема. Це неминуче призведе до зменшення запланованих капіталовкладень у геологорозвідування, буріння, оновлення і модернізацію основних фондів і подальшого зменшення об'ємів видобування вуглеводнів", - йдеться у зверненні.

В компанії зазначають, що такі темпи зростання податків вже негативно позначилися на діяльності підприємств галузі і ВАТ "Укрнафта". "Як наслідок - протягом останніх років відбулося серйозне падіння обсягів видобування вуглеводнів, яке і надалі буде продовжуватися, якщо кардинально не вплинути на ситуацію. Через руйнівну систему оподаткування поступово деградує таке необхідне для України видобування нафти і газу", - йдеться у повідомленні.

Так, законопроект передбачає збільшення (порівняно із 2009 роком) фіскального навантаження на найбільшу вітчизняну нафтовидобувну компанію ВАТ "Укрнафта" тільки за трьома обов'язковими платежами на 1769 млн.грн. А саме: рентні платежі за нафту і газовий конденсат з 2685 до 4138 млн.грн.; базові нормативи платежів за користування надрами для видобування корисних копалин з 209 до 453 млн.грн.; нормативів збору за геологорозвідувальні роботи з 209 до 280 млн.грн.

У компанії пояснюють, що бюджет наступного року може стати бюджетом руйнування для нафтогазовидобування України. Якщо у цьому році вдалося зберегти кадровий потенціал ВАТ, то внаслідок такого істотного збільшення фіскального навантаження на галузь, яка планується урядом України на 2010 рік, компанія змушена буде оптимізувати свою роботу, зменшивши видобування вуглеводнів і значно скоротивши працівників (за попередніми підрахунками приблизно на третину).

"Шановні народні депутати України! Від імені багатотисячного трудового колективу Об'єднаний профспілковий комітет працівників ВАТ "Укрнафта" закликає Вас запобігти остаточному руйнуванню нафтогазодобувний галузі держави", - йдеться у зверненні.

ЛІГАБізнесІнформ