2009-04-30

Україна. У закарпатській Ільниці зафіксовано провалля в діаметрі більше 5 метрів

Під час виїзного прийому громадян на Іршавщині, який провів перший заступник голови облради Михайло Мартин, йшлося про земельні провалля у селищі Ільниця, де свого часу діяла єдина шахта в Карпатському басейні з видобутку бурого вугілля. Після припинення її діяльності на території селища почали з’являтися прірви. З настанням весни грунт провалився неподалік житлового будинку, де якраз господар зорював земельну ділянку конем.

Дізнавшись про це, голова райради Петро Станко у невідкладному порядку планував найближчим часом зібрати президію райради, на засіданні якої розглянути злободенне питання з участю керівництва підприємства з тим, аби визначитись з подальшими кроками щодо запобігання не передбачуваних наслідків. Про що й розповів Петро Іванович першому заступнику голові облради, коли той поцікавився станом справ в Ільниці.

Сьогодні Михайло Мартин у телефонному режимі спілкувався з головою райради щодо урвищ і безкедів, які дають про себе знати у шахтарському селищі району. У ході розмови Петро Станко повідомив, що Закарпатська геологорозвідувальна експедиція відгукнулась на запрошення райради вивчити ситуацію в Ільниці. За її висновками, провалля в діаметрі більше 5 метрів є результатом обвалу гірничих підземних виробок. Існує велика вірогідність продовження цих негативних процесів. Причиною провалів є затоплення горизонтальних шахтних виробок підземними водами після припинення робіт на шахті, -- йдеться у висновках фахівців експедиції. Президією райради прийнято рішення терміново звернутися з даного питання в Міністерство вугільної промисловості та Міністерство з надзвичайних ситуацій, щоб спільними зусиллями вирішити проблему, яка може перерости у лихо. Бо ліпше запобігти біді, ніж потім мати справу з наслідками.

До речі, жителю с. Ільниці, біля будинку якого стався провал ґрунту, виділять кошти для ліквідації його наслідків.

Закарпаття online