2010-04-28

Україна. У Волинській області виявлено факти самовільного водокористування

Державна екологічна інспекція з початку року провела понад 100  перевірок з питань охорони та раціонального використання підземних прісних вод.

Під час перевірок було виявлено 14 фактів самовільного водокористування без наявності дозволів на спецводокористування або несвоєчасного його продовження, до адмінвідповідальності у вигляді штрафу притягнуто 12 посадових осіб та громадянина на загальну суму 0,952 тис. грн. 3а самовільне користування підземними водами виставлено 7 претензій  на загальну суму 23663,8 грн. Серед них такі підприємства, як ТзОВ «Волиньсантехкоплект» та ТзОВ "Три Л" (м. Луцьк), ПСВК "Колос" (с. Седлище, Любешівський р-н), Луківське УЖКГ (смт. Луків Турійський р-н), СГТзОВ "Дружба" (с.Бруховичі, Ковельського району), СГВК "Дружба" (с.Хворостів, Любомльського району). На спеціальний рахунок місцевих рад вже надійшло 13375,19 грн.

Відповідно до змін у законодавстві у 2009 р. на даний час за самовільне водокористування без наявності дозволів на спецводокористування, несвоєчасне його продовження або перевищення лімітів забору води нараховується шкода у стократному розмірі діючого нормативу збору за спеціальне водокористування.

Крім того призупинено експлуатацію артезіанських свердловин у 3-х суб’єктів господарювання СВК "Відродження (с. Кричевичі, Ковельського району), ПОАФ "Колос" (с.Мерва, Горохівського району), ФГ "Аміла" (с. Радовичі Турійського району).

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України