2007-10-29

Україна. У Вінницькій обл. завершив роботу семінар по організації природоохоронної діяльності підприємства

У Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області завершив свою роботу семінар "Організація природоохоронної діяльності підприємства: вимоги закону і практика виконання". На запрошення Держуправління для участі в семінарі прибуло 217 представників підприємств та установ області. Серед учасників переважно були представлені керівники підприємств та спеціалісти служб охорони навколишнього природного середовища.

Ідея проведення таких семінарів виникла у зв'язку з недостатньою обізнаністю служб охорони навколишнього природного середовища підприємств, установ та організацій з чинними нормативно-правовими актами у сфері спеціального використання природних ресурсів, що спричинює шкоду довкіллю і завдає збитків самим підприємствам.

В умовах постійних змін у законодавстві та збільшення інформаційних потоків, а також з огляду на статтю сьому Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища", якою визначено, що "Екологічні знання є обов'язковою кваліфікаційною вимогою для всіх посадових осіб, діяльність яких пов'язана з використанням природних ресурсів та призводить до впливу на стан навколишнього природного середовища", проведення подібних заходів набуває особливої актуальності.

Семінар проходив у формі лекцій, презентацій та круглих столів. Фахівцями різних відділів Держуправління учасникам семінару були представлені рекомендації щодо системи управління природоохоронною діяльністю підприємств, роз'яснені особливості спеціального природокористування, додержання нормативів та лімітів на використання природних ресурсів.

Особливою популярністю в учасників семінару користувалися такі теми:

· права і обов'язки водокористувачів: вимоги до статистичної звітності з водокористування;
· право на користування земельною ділянкою та обов'язки землекористувача;
· викиди в атмосферне повітря: вимоги щодо дозвільних документів та статистичної звітності;
· розрахунок плати збору за забруднення навколишнього середовища.

Сьогодні, коли освітні семінари стали платними, ініціатива Держуправління провести безкоштовне навчання була з ентузіазмом підтримана підприємствами та установами Вінниччини. Держуправління планує проведення таких семінарів і в наступному, 2008 році.

Вінницька ОДА