2010-12-30

Україна. У Державній геологічній службі відбувся IV аукціон з продажу спеціальних дозволів на користування надрами у 2010 році

29 грудня 2010 року відбувся четвертий аукціон з продажу спеціальних дозволів на користування надрами у 2010 році.

Як повідомив голова аукціонного комітету Дмитро Мормуль, на аукціон було виставлено 17 ділянок надр. На чотири ділянки не надійшло заявок взагалі, а ще чотири ділянки надр було знято з аукціону у зв’язку з відсутністю погодження з органами місцевого самоврядування.  

Таким чином, до аукціону було допущено дев’ять лотів, з яких три – на видобування, шість – на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою. Ділянки надр представлені такими видами корисних копалин, як пиляльний вапняк, гіпс, кам’яне вугілля, всі інші ділянки – вуглеводневі. Виставлення на аукціонні торги спецдозволів на користування нафтогазоносними надрами стало можливим завдяки змінам, внесеним до чинного Порядку надання у 2010 році спецдозволів на користування надрами, зміст яких полягає у вилученні підпункту 11 пункту 8 даного Порядку на підставі Постанови КМУ № 1060 від 18.08.2010. Як наслідок – скасовано норму, за якої спецдозволи на користування нафтогазоносними надрами повинні були надаватися поза аукціонами за результатами проведення спеціальних конкурсів й, відповідно, дозволено їх винесення на аукціони.

Отже, у ході торгів запеклої боротьби не спостерігалося: п’ять спеціальних дозволів було реалізовано за початковою ціною продажу з урахуванням одного кроку аукціону, чотири спецдозволи – з урахуванням двох кроків.

У разі проведення необхідних розрахунків переможцями IV аукціону, до держбюджету надійде 11 млн 044 тис. 300 грн – саме такий підсумок останніх цього року аукціонних торгів.