2009-06-03

Україна. Триває акція «Сім природних чудес Миколаївщини»

З метою привернення уваги громадськості до унікальних об’єктів природи Миколаївщини, в області проходить акція «Сім природних чудес Миколаївщини».

На високе звання претендує 15 номінантів. Вже відбулися прес-тури до заповідних урочищ «Лабіринт», «Василева пасіка», Актівського каньйону, лісового заказника «Рацинська дача», регіональних ландшафтних парків «Приінгульський», «Тилігульський», Бузького Гарду.

В останній день весни – 31 травня – оргкомітет, представники засобів масової інформації відвідали «Ольвійську хору» - це унікальні ділянки справжніх та пустельних степів на узбережжі Дніпровсько-Бузького лиману в околицях с. Ольвії.

Тут виявлено багатьох представників флори і фауни, які перебувають під охороною держави - пізньоцвіт ангарський, тюльпан Шренка, зморшок степовий та глобально вразливий вид – сиворакша, яка гніздиться в берегових обривах лиману. Тут знаходиться ізольоване та одне з небагатьох на Миколаївщині помешкань ящірки кримської. У складі літоральних угруповань трапляються ендемічні та «червонокнижні» види рослин – морковниця прибережна, астрагал дніпровський. Кліфова зона та прилеглі акваторії Дніпровсько-Бузького лиману є важливим міграційним коридором для птахів, у тому числі таких рідкісних як гоголь, мартин каспійський, орлан-білохвіст, казарка червоновола, беркут, сапсан. Древні береги, прорізані численними ярами та балками, зберегли в цілому надзвичайно мальовничий вигляд та заслуговують на посилену охорону.

Територія розглядається як перспективний заповідний об’єкт.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України