2021-10-13

Україна та світ мусять припинити інвестиції у викопне паливо – міжнародне дослідження

Таким є ключовий висновок щорічного авторитетного “Огляду світової енергетики 2021” (World Energy Outlook, WEO), який 13 жовтня презентувало Міжнародне енергетичне агентство (International Energy Agency, IEA). Про це повідомляє Екодія

Вперше даний щорічний огляд окреслює реалістичну дорогу до стримання глобального потепління на рівні 1,5°C.

Згідно з даним звітом, досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року потребує зупинення розвідки родовищ викопного палива і не побудову нових вугільних, газових та нафтових потужностей. Загалом, глобальні інвестиції у відновлювану енергетику (ВДЕ) повинні збільшитися більш ніж утричі до 2030 року, а розвинуті країни повинні повністю декарбонізувати електроенергію до 2035 року.

Ті країни, включаючи Україну, які в минулому покладалися на даний огляд, щоб виправдати свої інвестиції у брудну енергетику, не мають права ігнорувати нові вказівки IEA, коли це, нарешті, узгоджується з метою про 1,5°C Паризької угоди, – коментує Костянтин Криницький, керівник відділу енергетики ГО Екодія.

Варто зазначити, що WEO 2021 також враховує розвиток більш проблемних технологій, таких як уловлювання та зберігання вуглецю та стрімке збільшення ролі біоенергетики, яка має вищий потенціал для реалізації кліматично несталих проєктів. Проте використання сценарію 1,5°C, як основного стандарту з боку IEA, є вагомим кроком вперед.