2009-11-10

Україна. Сума виторгу на VІІ аукціоні з продажу спецдозволів на користування надрами у 2009 році склала понад 18 млн грн

Сьомий аукціон з продажу спеціальних дозволів на користування надрами у 2009 році відбувся 3 листопада.

На торги було виставлено 33 спецдозволи на користування ділянками надр та родовищами таких видів корисних копалин, як граніт, лабрадорит, доломіт, габро, пісковик, пісок, глинисті сланці, суглинки та глини, глини тугоплавкі, мінеральні природні столові води, гіпс, мігматит, підземні технічні води, підземні мінеральні природні столові води, питні підземні води, мінеральні лікувальні води, мінеральні лікувальні столові води, гранодіорит, пиляльний вапняк, літієві руди. З них 17 спецдозволів – на видобування корисних копалин, 7 – на геологічне вивчення та 9 – на геологічне вивчення з ДПР.

Стати учасником аукціонних змагань мали намір 56 претендентів (шестеро з яких збирались придбати одразу по два спецдозволи), що надіслали 62 заявки на виставлені для продажу спецдозволи (по дві заявки на двадцять один спецдозвіл, по чотири заявки на два спецдозволи, по три заявки на ще два спецдозволи, п`ять заявок на один спецдозвіл і одна заявка на ще один спецдозвіл).

Проте через невідповідність деяких документів (поданих із заявками) вимогам Порядку проведення аукціонів у 2009 році та наявність менш як двох претендентів на один спецдозвіл три заявки було відхилено. Як наслідок – один спецдозвіл був знятий з аукціону (спецдозвіл на геологічне вивчення покладів граніту ділянки «Барановська №3», розташованої в Ємільчинському районі Житомирської області). Шість спецдозволів довелося зняти у зв`язку з відсутністю на них попиту.

Отже, торги відбулися за 26 спецдозволами, на які було отримано 59 заявок (по дві заявки на двадцять два спецдозволи, по три заявки на два спецдозволи та по чотири і п`ять заявок на ще два спецдозволи) від 53 претендентів, позаяк шестеро з покупців збиралися придбати одразу по два спецдозволи (у підсумку торгів двом з них це вдалося).

З 26 спеціальних дозволів, виставлених на продаж, 19 було реалізовано за початковою ціною продажу з урахуванням кроку аукціону. Вартість п`яти лотів зросла на два кроки аукціону. Ціна продажу ще двох (лоти №3 та №7) – перевищила стартову у два та тридцять чотири рази відповідно. Саме ці два останніх лоти разом зі ще одним (лот №22) забезпечили левову частку загального виторгу на аукціоні, сума якого склала – 18 млн 813 тис. 460 грн.

Статистика сьомих аукціонних торгів у 2009 році: див. тут.