2009-11-26

Україна. Сума виторгу на ІХ аукціоні з продажу спецдозволів на користування надрами у 2009 році склала понад 10 млн грн

Дев`ятий аукціон з продажу спеціальних дозволів на користування надрами у 2009 році відбувся 24 листопада.

На торги було виставлено 44 спецдозволи на користування ділянками надр та родовищами таких видів корисних копалин, як граніт, кам`яне вугілля, флюсові вапняки, трахіт, пісок, глини, гіпс, вогнетривкі та тугоплавкі глини, нафта й газ, підземні води, пісок будівельний, мінеральні лікувальні води, мінеральні лікувально-столові води, лікувальні розсоли, мінеральні природні столові води. З них 12 спецдозволів – на видобування корисних копалин, 8 – на геологічне вивчення та 24 – на геологічне вивчення з ДПР.

Стати учасником аукціонних змагань мав намір 61 претендент (двоє з яких збиралися придбати одразу по три спецдозволи та ще четверо – по два спецдозволи). На виставлені для продажу спецдозволи надійшло 69 заявок (по дві заявки на двадцять дев`ять спецдозволів, по одній заявці на чотири спецдозволи, та по три й чотири заявки на ще два спецдозволи).

Проте через невідповідність деяких документів (поданих із заявками) вимогам Порядку проведення аукціонів у 2009 році, наявність менш як двох претендентів на один спецдозвіл тощо дев`ять заявок було відхилено. Як наслідок – шість спецдозволів було знято з аукціону (спецдозвіл на видобування піску ділянки «Південна» Ратуського родовища, розташованого у Володарському районі Київської області; спецдозвіл на геологічне вивчення покладів піску будівельного ділянки «Стрижівська», розташованої в Коростишівському районі Житомирської області; спецдозвіл на видобування граніту ділянки №5 Вирівського родовища, розташованого в Сарненському районі Рівненської області; спецдозвіл на геологічне вивчення з ДПР покладів нафти й газу Снітинсько-Глибоківської площі, розташованої в Миргородському та Лубенському районах Полтавської області; спецдозвіл на геологічне вивчення з ДПР покладів мінеральних лікувальних вод на ділянці надр, розташованій у м. Євпаторія АР Крим; спецдозвіл на геологічне вивчення з ДПР покладів питних підземних вод ділянки надр в с. Ружична Хмельницького району Хмельницької області). Крім того, за рішенням аукціонного комітету від 27 жовтня 2009 року з аукціону було знято спецдозвіл на геологічне вивчення з ДПР покладів граніту ділянки «Лановецька», розташованої у Володарсько-Волинському районі Житомирської області, у зв`язку з необхідністю перерахунку початкової ціни продажу дозволу. Ще вісім спеціальних дозволів довелося зняти через відсутність на них попиту.

Отже, торги відбулися за 29 спецдозволами, на які було отримано 60 заявок (по дві заявки на двадцять сім спецдозволів та по три заявки на ще два спецдозволи) від 52 претендентів, позаяк двоє з покупців збиралися придбати одразу по три спецдозволи та ще четверо – по два спецдозволи (утім, у підсумку торгів лише один з претендентів став власником одразу двох спецдозволів).

З 29 спеціальних дозволів, виставлених на продаж, 17 було реалізовано за початковою ціною продажу з урахуванням кроку аукціону. Вартість семи лотів зросла на два кроки аукціону, ще двох – на три й одного – на п`ять кроків. 

Значно жвавіше покупці торгувалися за лоти №7 (спецдозвіл на видобування піску родовища «Розношинське», розташованого у Збаразькому районі Тернопільської області) та №8 (спецдозвіл на геологічне вивчення покладів гіпсу ділянки «Хотимирська», розташованої в Тлумацькому районі Івано-Франківської області). Вартість останніх зросла у 13 та 6 разів і склала 135 тис. 100 грн та 860 тис. 240 грн відповідно проти стартових цін у 10 тис. 100 грн та 150 тис. 240 грн.

Найдорожчим лотом аукціону став лот №28 (спецдозвіл на видобування кам`яного вугілля ділянки №2 шахти ім. О.Г. Стаханова (пласти L3,  L1а+в, K5в), розташованої у Тельманівському районі Донецької області), кінцева вартість якого перевищила стартову лише на два кроки аукціону, однак склала 4 млн 500 тис. 200 грн.

Загальний виторг аукціону – 10 млн 792 тис. 810 грн.

Статистика дев`ятих аукціонних торгів у 2009 році: див. тут.

Продуктивний горизонт