2009-12-30

Україна. Сума виторгу на ХІІ аукціоні з продажу спецдозволів у 2009 р. склала понад 27 млн грн

Дванадцятий аукціон з продажу спеціальних дозволів на користування надрами у 2009 році відбувся 29 грудня.

На торги було виставлено 29 спецдозволів на користування ділянками надр та родовищами таких видів корисних копалин, як газ (метан) вугільних родовищ, граніт, нафта, газ, пісок, пиляльні вапняки, крейда, марганцеві руди, титанові руди, вугілля кам’яне, питні підземні води, підземні води, вапняк, суглинки. З них 9 спецдозволів – на видобування корисних копалин, 7 – на геологічне вивчення, 12 – на геологічне вивчення з ДПР та 1 – на експлуатацію підземних споруд.

Стати учасником аукціонних змагань мали намір 36 претендентів (четверо з яких збиралися придбати одразу по два спецдозволи; двоє – по чотири), що надіслали 46 заявок на виставлені для продажу спецдозволи (по дві заявки на шістнадцять спецдозволів, по три заявки на чотири спецдозволи та по одній заявці на ще два).

Проте через наявність менш як двох претендентів на один спецдозвіл, відкликання заявок на участь в аукціоні самими претендентами, звернення СБУ тощо дев`ять спецдозволів було знято з аукціону. Ще шість спецдозволів довелося зняти у зв`язку з відсутністю на них попиту.

Отже, торги відбулися за 14 спецдозволами, на які було отримано 31 заявку (по дві заявки на одинадцять спецдозволів та по три – на ще три спецдозволи) від 29 претендентів, позаяк двоє з покупців збиралися придбати одразу по два спецдозволи.

З 14 спеціальних дозволів, виставлених на продаж, дев`ять було реалізовано за початковою ціною продажу з урахуванням кроку аукціону. Вартість решти лотів зросла на два кроки аукціону, за винятком спецдозволу на видобування піску Попівського родовища, розташованого у Красноградському районі Харківської області, що був проданий за 2 млн 000 тис. 100 грн, тобто в 64 рази дорожче за початкову ціну продажу.

Утім, понад 50% загального виторгу аукціону, тобто 15 млн 265 тис. 800 грн при виручених 27 млн 106 тис. 650 грн, забезпечив інший спецдозвіл, а саме: на видобування марганцевих руд ділянок №6,9,10 Велико-Токмацького родовища.

Статистика дванадцятих аукціонних торгів у 2009 році: див. тут.

Продуктивний горизонт