2009-12-23

Україна. Сума виторгу на ХІ аукціоні з продажу спецдозволів у 2009 р. склала понад 40 млн грн

Одинадцятий аукціон з продажу спеціальних дозволів на користування надрами у 2009 році відбувся 22 грудня.

На торги було виставлено 89 спецдозволів на користування ділянками надр та родовищами таких видів корисних копалин, як газ (метан) вугільних родовищ, газ, бітум, нафта та газ, питні підземні води, мінеральні природно-столові води, пісок, конденсат, флюсові вапняки, граніт, гранодіорит, торф, мінеральні природні столові води, вугілля кам’яне, молібден, золото, руди титану, цементна сировина, чарнокіт, каолін, мінеральні лікувальні води, марганцеві руди, пиляльний вапняк, базальти, підземні теплоенергетичні води, габро, суглинок, глина, мармуризовані вапняки, крейда, андезит. З них 33 спецдозволи – на видобування корисних копалин, 9 – на геологічне вивчення та 47 – на геологічне вивчення з ДПР.

Проте через відсутність погоджень із місцевими органами самоврядування для отримання спеціального дозволу на користування надрами, наявність менш як двох претендентів на один спецдозвіл, відкликання заявок на участь в аукціоні самими претендентами тощо 14 спецдозволів було знято з аукціону. Ще 20 спецдозволів довелося зняти у зв`язку з відсутністю на них попиту.

Отже, торги відбулися за 55 спецдозволами, на які було отримано 125 заявок від 105 претендентів.

З 55 спеціальних дозволів, виставлених на продаж, 34 було реалізовано за початковою ціною продажу з урахуванням кроку аукціону.

Вартість решти лотів зросла на два-три-чотири кроки аукціону, за винятком шести спецдозволів, кінцева вартість яких перевищила початкову майже у 93, 63, 27, 16, 4 і 3 рази.

Найдорожчим лотом аукціону став спецдозвіл на видобування торфу ділянки «Андріївка» родовища «Здвиж», розташованого в Макарівському та Бородянському районах Київської області, що був проданий за 10 млн 1 тис. 400 грн при тому, що початкова ціна продажу становила 371 тис. 400 грн.

Загальний виторг аукціону – 40 млн 559 тис. 70 грн.

Статистика одинадцятих аукціонних торгів у 2009 році: див. тут.