2009-12-17

Україна. Сума виторгу на Х аукціоні з продажу спецдозволів у 2009 р. склала понад 84 млн грн

Десятий аукціон з продажу спеціальних дозволів на користування надрами у 2009 році відбувся 15 грудня.

На торги було виставлено 136 спецдозволів на користування ділянками надр та родовищами таких видів корисних копалин, як граніт, вапняк, вугілля кам’яне, пиляльний вапняк, валунно-гравійні піщані породи, габро, піщано-гравійна суміш, цегельна сировина, лабрадорити, пісковик, пісок, мінеральні природні столові води, питні та технічні підземні води, підземна природна столова вода, питні підземні води, мінеральні природно-столові води,  алеврит, глини, суглинки, мергель, трепел, тугоплавкі глини, мігматит, первинні каоліни, крейда, апатит. З них 55 спецдозволів – на видобування корисних копалин, 48 – на геологічне вивчення та 33 – на геологічне вивчення з ДПР.

Проте через відсутність погоджень із місцевими органами самоврядування для отримання спеціального дозволу на користування надрами, наявність менш як двох претендентів на один спецдозвіл і відкликання заявок на участь в аукціоні самими претендентами 12 спецдозволів було знято з продажу. Ще 50 спецдозволів довелося зняти у зв`язку з відсутністю на них попиту.

Отже, торги відбулися за 74 спецдозволами, на які було отримано 185 заявок від 143 претендентів.

З 74 спеціальних дозволів, виставлених на продаж, 52 було реалізовано за початковою ціною продажу з урахуванням кроку аукціону.

Вартість решти лотів зросла на два-шість кроків аукціону, за винятком чотирьох спецдозволів вартість яких зросла у 71, 13, 4 та 12 разів.

Найдорожчим лотом аукціону став спецдозвіл на видобування апатиту (стронцію, танталу, фтору, ітрію, ітрієвих лантаноїдів) комплексного Новополтавського родовища, розташованого у Чернігівському та Пологівському районах Запорізької області, кінцева вартість якого перевищила стартову лише на два кроки аукціону, однак склала 50 млн 825 тис. 000 грн.

Загальний виторг аукціону – 84 млн 367 тис. 930 грн.

Статистика десятих аукціонних торгів у 2009 році: див. тут.

Продуктивний горизонт