2008-06-20

Україна. Шахта "Червоний партизан": За 50 років видобуто 60 млн тон вугілля

У середині червня далекого 1958 року в Червонопартизанську Луганської області було завершено будівництво і стала до ладу діючих нова шахта. Назвали її відповідно до імені населеного пункту – «Червоний партизан», оскільки було відомо, що копальня мала хороші перспективи і, відтак, заздалегідь було зрозуміло, що вона справить помітний вплив на будівництво і соціальний розвиток селища, яке тільки почало розвиватися, повідомляє  прес-служба Мінвуглепрому.

Проектна потужність шахти складала 750 тисяч тонн антрациту на рік. Цей виробничий рубіж було досягнуто вже через  три роки – 1960-го. Тоді «на гора» червонопартизанські  гірники видали майже мільйон тонн вугілля, при плані 921,6 тисяч тонн.

У ці дні на шахті «Червоний партизан» державного підприємства «Свердловськантрацит» готуються відзначити піввіковий ювілей копальні. Цікаво, що за роки існування підприємства з його надр видобуто і реалізовано споживачам 60,6 мільйонів тонн вугілля при плані 58,9 тисячі тонн. За цей час пройдено 341 кілометр вскривних і підготовчих робіт.

Це на цьому підприємстві свої трудові рекорди ставив відомий Герой-шахтар Володимир Григорович Мурзенко. За виняткову доблесть і високі показники в роботі 1973 року йому, бригадиру горноочисного вибою було присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці. 2001 Володимир Григорович, начальник добувної дільниці, став і Героєм України.

На шахті трудиться 22 «Заслужених шахтарі України», понад шість десятків людей є повними кавалерами знака «Шахтарська слава».

Урочистості з нагоди 50-річного ювілею шахти відбудуться в Червонопартизанську 27 червня цього року. А нині робітники успішно несуть трудову вахту з нагоди славної річниці підприємства, змагаються за кращі показники в роботі.

Продуктивний горизонт