2007-12-20

Україна. Щодо конституційності певних статей Кодексу України «Про надра» ухвалою Суду відкрито конституційне провадження у справі

Як повідомляє офіційний сайт Конституційного суду України, станом на 17 грудня 2007 року на розгляді у КСУ знаходиться 51 конституційне подання, у тому числі подання 59 народних депутатів України щодо визнання такими, що не відповідають Конституції України  (є неконституційними), статті 13 та частини другої статті 16 Кодексу України про надра, а також частини третьої статті 38 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища».

Згідно з повідомленням КС, ухвалою колегії суддів відмовлено у відкритті конституційного провадження у цій справі. Водночас ухвалою Суду відкрито конституційне провадження у справі та ведеться підготовка справи до розгляду на засіданні Суду.

Нагадаємо, що цим поданням 59 народних депутатів незалежно від своїх політичних переконань та симпатій спонукають законодавців до серйозного перегляду законодавства стосовно регулювання використання та охорони земель, вод, лісів, усіх інших природних ресурсів, внесення змін до відповідних законодавчих актів, необхідних для реалізації прямого припису Конституції України щодо забезпечення права власності Українського народу на природні ресурси.

Детальніше з мотивами правової позиції 59 народних депутатів і рішенням звернутися до Конституційного Суду можна ознайомитися в статті народного депутата України від Партії регіонів Григорія СМІТЮХА, надрукованій в «Голосі України» від 11 грудня 2007 року №231 під назвою «Природні ресурси – власність українського народу».

Продуктивний горизонт