2009-07-07

Україна. Роз’яснення з питань надрокористування

Відповідно до ст. 19 Кодексу України про надра, «надра надаються у користування підприємствам, установам, організаціям і громадянам лише за наявності у них спеціального дозволу на користування ділянкою надр».

Згідно з ст. 23 Кодексу України про надра «землевласники і землекористувачі в межах наданих їм земельних ділянок мають право без спеціальних дозволів та гірничого відводу видобувати для своїх господарських і побутових потреб корисні копалини місцевого значення і торф загальною глибиною розробки до двох метрів і прісні підземні води до 20 метрів та використовувати надра для господарських і побутових потреб».

В інших випадках, відповідно до Кодексу України про надра, користування надрами без отримання спеціального дозволу не дозволяється.

Разом з тим повідомляємо про те, що Кабінет Міністрів України затвердив постановами від 17.06.2009 № 608 Порядок надання у 2009 році спеціальних дозволів на користування надрами та від 17.06.2009 № 609 Порядок проведення у 2009 році аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами.

Пунктом 8 Порядку надання у 2009 році спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2009 № 608, визначені підстави надання дозволів без проведення аукціону. У даному випадку підприємству необхідно надати до Мінприроди заяву та повний пакет документів відповідно до додатку 1 Порядку надання у 2009 році спеціальних дозволів на користування надрами.

У разі відсутності підстав для надання спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону пропонуємо звернутись до Мінприроди із заявою для виставлення на продаж спеціального дозволу на користування надрами за процедурою аукціону відповідно до Порядку проведення у 2009 році аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2009 № 609.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України