2007-12-06

Україна. Розпочато роботу семінару-наради по підвищенню ефективності держнагляду на гірничодобувних підприємствах

5 грудня в Кривому Розі розпочато семінар-нараду на тему “Підвищення ефективності державного нагляду на гірничодобувних підприємствах та у сфері поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення”, повідомляє прес-служба Криворізького гірничопромислового територіального управління Держгірпромнагляду.

Понад 65 представників державного нагляду (начальники державних інспекцій, гірничотехнічні інспектори) є учасниками семінару.

Аналізуючи у виступі виробничий травматизм, начальник відділу організації держнагляду у гірничодобувній промисловості та за вибуховими роботами Євгеній Захаренков - засвідчив, що за останні 5 років на гірничодобувних підприємствах України щорічно реєструється близько 540 нещасних випадків, а через аварії та травми гине 36 працівників: 20 в гірничорудній промисловості, 15 в нерудній промисловості, 1 в метробуді. При веденні підземних гірничих робіт, в середньому, щорічно смертельно травмуються 12 працівників, при веденні відкритих гірничих робіт – 24 працівники.

Вибухові роботи ведуться на 797 гірничодобувних підприємствах, в тому числі: в гірничорудній промисловості – на 26 шахтах і 15 кар’єрах; в нерудній промисловості – на 550 кар’єрах; в вугільній промисловості – на 206 шахтах.

Зважаючи на динамічний ріст виробництва в гірничодобувній промисловості, відповідно збільшується обсяг вибухових робіт і значно розширюється номенклатура вибухових речовин.

Як зазначив заступник начальника відділу організації держнагляду у гірничодобувній промисловості та за вибуховими роботами Олександр Григор’єв, сьогодні більша половина промислових вибухових матеріалів виготовляється безпосередньо на місцях ведення вибухових робіт. Крім цього, технічна потужність з виробництва емульсійних вибухових матеріалів (ЕВМ) вже перевищує річні потреби України. Заводи з виробництва ЕВМ: Інгулецький, Північний, Інтервибухпром (Кривий Ріг), Полтавський ГЗК, Промвибух (Запоріжжя), Павлоградський хімічний завод мають технічну потужність 25 – 30 тис. тон (що разом становить 150 – 180 тис. тон). Планується введення в експлуатацію інших заводів з виробництва ЕВМ.

Аналізуючи стан державного нагляду за промисловою безпекою в сфері користування вибуховими матеріалами, було зазначено, що забезпечення необхідного рівня безпеки потребує сучасної нормативно-правової бази і відповідного навчання інспекторського складу.

На семінарі-нараді учасники вирішують й інші питання стосовно стану та шляхів підвищення промислової безпеки.

Семінар продовжить свою роботу.

Продуктивний горизонт