2007-12-04

Україна. Розпочато перевірку шахт, які видобувають вугілля на глибинах понад 1000 м

У зв’язку з аварією на ОП "Шахта ім. О. Ф. Засядька" в Донецьку Держгірпромнаглядом зупинено ведення гірничих робіт на підприємстві. Заборонено також спуск людей у шахту.

Створено експертну комісію на чолі з директором Науково-дослідницького інституту гірничої справи "Респіратор" Володимиром Агєєвим. Комісія має оцінити дії воєнізованої гірничорятувальної служби (ВГРС) під час виконання плану ліквідації аварії. Крім того буде проведено експертизу проекту, у відповідності з яким рятувальники виконували аварійні роботи. Зокрема, перевірятимуться розрахунки безпечного ведення робіт.

На комісію також покладено визначення ймовірних причин вибуху метано-повітряної суміші.

На виконання протокольного доручення урядової комісії розпочато перевірку українських шахт, які видобувають вугілля на глибинах 1000 метрів і більше. У разі виявлення грубих порушень та зупинки підприємств, відновлення робіт відбуватиметься лише за рішенням Комітету.

Сьогодні комісія почала працювати з технічною документацією, а також опитувати свідків аварії.

Довідково: 2 грудня 2007 року приблизно о 21.20 під час виконання робіт із ліквідації аварії на ОП "Шахта ім. О. Ф. Засядька" відбувся вибух метано-повітряної суміші. На момент аварії в шахті знаходилось 376 осіб. Зокрема на аварійній дільниці працювали 98 бійців гірничорятувальної служби та 42 працівника шахти. Внаслідок вибуху було травмовано 66 осіб, із них 5 – смертельно. Всі загиблі – члени воєнізованої гірничорятувальної служби.

Держгірпромнагляд України