2009-01-14

Україна. Результати держконтролю за охороною і використанням вод та відтворенням водних ресурсів у Вінницькій обл. протягом 2008 р.

Протягом року Державною екологічною інспекцією у Вінницькій області проведено 242 перевірки дотримання вимог водоохоронного законодавства на підприємствах області, в тому числі на 2 об’єктах занесених до “Переліку екологічно-небезпечних об’єктів України”. У 148 первинних водокористувачів було виявлено відсутність дозволу на спецводокористування. До адміністративної відповідальності притягнуто 242 посадових особи та громадянина на загальну суму 27183 гривень. За шкоду заподіяну навколишньому природному середовищу пред’явлено 8 претензій та позовів на суму 3 467 гривень.

Так, в результаті позапланової перевірки нафтопереробного заводу ТОВ “Техпромсервіс Ойл” встановлено факт забруднення нафтопродуктами струмка Безіменного, притоки р. Гуйва. Виставлено позов про відшкодування завданих збитків на суму 1 632 грн, який сплачено у повному обсязі, відповідальну посадову особу притягнуто до адмінвідповідальності на 136 грн та видано припис негайно ліквідувати розливи нафтопродуктів та розробити план заходів, які унеможливлюють забруднення навколишнього природного середовища.

Державною екологічною інспекцією у Вінницькій області було внесено подання щодо анулювання дозволу на спеціальне водокористування підприємству ВКГ “Тульчинводоканал”, м. Тульчин, внаслідок невиконання умов дозволу на спецводокористування, а саме: не проведено капітального ремонту 2 та 3 ліній аеротенків та ерліфтів стабілізаторів, не проведено очистку біоставків. Спеціальне водокористування припинено згідно рішення Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області №70 “ОД” від 14.10.2008р. 

При перевірці СВАТ “Птахокомплекс “Яришів” Могилів-Подільського району встановлено, що дане підприємство спеціалізується на виробництві пташиної продукції, в процесі виробничої діяльності підприємство здійснює спеціальне водокористування (забір підземних вод із застосуванням технічних пристроїв з артезіанських свердловин та каптажного джерела), при цьому в порушення вимог ст. 44 Водного кодексу України дозвіл на спецводокористування відсутній. За шкоду нанесену навколишньому природному середовищу внаслідок самовільного водокористування пред’явлено позов до Господарського суду Вінницької області на суму 10 316,8 гривень. Відповідно до мирової угоди відповідач зобов’язується до 01.12.08 р. згідно графіку частинами сплатити 10 316,8 гривень.

За порушення водоохоронного законодавства (самовільне водокористування) підприємствами ТОВ “Будмматеріали”, ЗАТ “Бершадьмолоко” виставлено 2 позови на загальну суму 330,85 гривень. Було виставлено претензії, які сплачено у повному обсязі.

У процесі планових перевірок підприємств області було виявлено самовільний забір поверхневих вод 7 підприємствами: ПП “Регіон” та ТОВ “Хлібороб”, ВАТ “Погребищенське АТП-10537”, ПП “Яблуновиця”, ТОВ “Агробуд-Сервіс” та ін., як наслідок, було винесено 7 рішень про тимчасову заборону (зупинення) виробничої діяльності.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України