2007-11-06

Україна. Реальне фінансування геолого-екологічних досліджень складає 60% від запланованого

За словами начальника Управління гідрогеології, екології та наукового супроводу геологічних робіт ДГС Мінприроди Петра Блінова, упродовж останніх років кошти на виконання геолого-екологічних досліджень та заходів, що фінансуються із загального фонду держбюджету, надходять в обсязі близько 60% від запланованого.

Недофінансування згаданих видів робіт у свою чергу призвело до скорочення обсягу робіт з моніторингу підземних вод, зокрема до зменшення кількості спостережних свердловин з 7 до 2 тисяч, і практично до втрати можливості виконувати роботи з ліквідації  покинутих водних свердловин, що не мають господаря. Таких свердловин, повідомив П.Блінов на нещодавньому засіданні колегії Держгеолслужби, зараз налічується досить багато, особливо після ліквідації колективних сільськогосподарських підприємств.

«Ми неодноразово намагалися вирішити проблему браку коштів. Цього року, зокрема, зверталися до Мінфіну з проханням збільшити обсяг фінансування цих робіт у 2008 році до 10 млн грн, оскільки зараз ми маємо 5,5 млн грн, а реально отримуємо близько 3 млн грн. Надсилали свої обґрунтування, проводили спільні наради, але, на жаль, нам так і не вдалося вирішити цю проблему, бо знову згідно з проектом держбюджету на 2008 рік на виконання геолого-екологічних досліджень та заходів передбачено лише 5,5 млн грн», – констатував начальник Управління гідрогеології, екології та наукового супроводу геологічних робіт ДГС Мінприроди.

Продуктивний горизонт